Υπενθυμίζεται ότι, πριν ακριβώς δύο χρόνια και μετά την απόφαση της Συνέλευσης του ΣτΕ, να αποκλείσει την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ρωσίας από τις εργασίες της Συνέλευσης, η Ρωσία αποφάσισε να μην συνεχίσει να καταβάλλει την χρηματοδότηση που προβλέπεται για την λειτουργία του Οργανισμού, γεγονός που ανάγκασε τον πρώην ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, να ανακρούσει πρύμναν, προκειμένου οι Ρώσοι να συνεχίσουν να καταβάλλουν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση.
Τελικώς οι «τσαμπουκάδες» του Συμβουλίου της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας δεν πέρασαν, η ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ξανασυμμετείχε στις εργασίες της Συνέλευσης, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, για να μην οδηγηθει το «μαγαζί» σε πτώχευση.
Αυτά μέχρι χθές όπου, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ύστερα από την εκδήλωση παρασκηνιακών διαφωνιών της Ρωσικής πλευράς, για τις «επιθέσεις» που δέχεται, τόσον από τις αθρόες καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον και από Επιτροπές της Συνέλευσης,αναγκάσθηκε να επισκεφθεί τη Μόσχα για να αμβύνει τις αντιθέσεις.
Το «ισορροπημένο» κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μεταθέτει το πρόβλημα των σχέσεων Συμβουλίου Ευρώπης – Ρωσίας στη σφαίρα της συνεργασίας βάσει κοινών αξιών και συμφωνημένων ίσων προτύπων!
Οι συζητήσεις με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών περιελάμβαναν τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ατζέντας και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η πανδημία Covid-19. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και επίκαιρα θέματα στην ημερήσια διάταξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Ο Πρόεδρος τόνισε ιδίως την ανάγκη να διασφαλιστεί ο σεβασμός των προτύπων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κριμαία και να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Οι συνομιλίες με τον Υπουργό Δικαιοσύνης επικεντρώθηκαν στη σημασία της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του νόμου περί ξένων πρακτόρων και της υπεροχής του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης έναντι της εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Πρόεδρος, όμως, χαιρέτισε την ετοιμότητα των ρωσικών αρχών να συνεργαστούν με τους εισηγητές της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε όλες τις εκθέσεις και να ξεκινήσει διάλογο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για να εξετάσουν τα θέματα που προκαλούν ανησυχία σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί ξένων πρακτόρων.
Αρκεί, θα συμπληρώναμε, η Ρωσία να συνεχίσει να καταβάλλει την προβλεπόμενη συνεισφορά της στο Συμβούλιο της Ευρώπης!
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr