Το «EU Covid Card», όπως θα ονομάζεται, δεν είναι ένα απλό "πιστοποιητικό εμβολιασμού", αλλά ένα εργαλείο τριών επιλογών για κάθε ταξιδιώτη. Θα είναι δηλαδή, όπως τονίζει η Κομισιόν, ένα ολοκληρωμένο "ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό" που θα περιλαμβάνει τρεις επιλογές για κάθε άτομο που θέλει να ταξιδέψει.
Η "Κάρτα", όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, θα περιλαμβάνει τρία ψηφιακά και έντυπα έγγραφα, τα οποία θα δείχνουν είτε εάν ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί, είτε αν έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε αν έχει αναρρώσει από την Covid-19.
Σημαντικό είναι να σημειώσουμε πως εκτός απροόπτου, η ευρωπαϊκή κάρτα δεν θα αποδέχεται τα εμβόλια που δεν έχει ακόμα εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως το ρωσικό και το κινέζικο, αλλά θα επιτρέπει στα κράτη - μέλη να τα αναγνωρίζουν, εφόσον το επιθυμούν.
Αυτό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη λίστα των επιβατών που θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ελλάδα.
Το σχέδιο "ανοίγματος" της ΕΕ
Η ΕΕ, όμως, εκτός από το "ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό", αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιάσει και ένα χρονοδιάγραμμα ελπίδας για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και σύμφωνα με το οποίο «Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν βελτίωση της κατάστασης».
Εκτός από τα ταξίδια περιλαμβάνει σχέδιο για συντονισμένη άρση των lockdown, που θα βασίζεται σε ένα «σύστημα που αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε ένα κράτος μέλος », θα πει η Επιτροπή και ασφαλώς έχει άμεση σχέση με την πορεία των εμβολιασμών.
Το σύστημα, που πρόκειται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας (ανάλογα με κρούσματα και εμβολιασμούς) και θα προτείνει ανάλογη χαλάρωση των μέτρων, «χωρίς να διακινδυνεύεται μια αναστροφή στην εξάπλωση του ιού», όπως επισημαίνεται.
Το ECDC έχει στόχο να ξεκινήσει το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν αυτή την εβδομάδα και θα κληθούν να εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Τέλος, ο στόχος για τους εμβολιασμούς παραμένει ο ίδιος: Η ΕΕ θέλει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της ενάντια στον ιό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στην «κανονικότητα». Αυτό αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν, παρά τα προβλήματα με το εμβόλιο της Astrazeneca, που αναμένεται να φέρουν καθυστερήσεις.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr