Εδώ και χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Συρία χωρίς να διαθέτουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία Μαρκ Λόουκοκ πάνω από το 50% του συριακού πληθυσμού δεν έχει σταθερά πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής, ενώ κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς προστέθηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια Σύριοι σε εκείνους που πλήττονται από πείνα.
Και σαν να μην έφθανε ο πόλεμος, όπως μεταδίδει η DW, έρχεται να προστεθεί τώρα στα δεινά του πληθυσμού και μια οικονομική κρίση. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες το εθνικό νόμισμα έχασε το 25% της αξίας του, ενώ παράλληλα τριπλασιάστηκαν οι τιμές για βασικά είδη διατροφής.
Πανάκριβο το ψωμί
Σχετικά με την επισιτιστική κρίση στη Συρία ο Χάικο Βίμεν από τη δεξαμενή σκέψης Crisis Group δήλωσε στην DW: «Η δραματική υποτίμηση της λίρας τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε εκτόξευση τιμών βασικών ειδών διατροφής όπως, για παράδειγμα, του ψωμιού. Για να τα αγοράσουν ψωμί οι Σύριοι ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα χρήματα από το πενιχρό τους εισόδημα. Επιπλέον, επειδή η παραγωγή αρτοσκευασμάτων περιορίζεται, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Καθημερινά σχηματίζονται τεράστιες ουρές μπροστά στα αρτοποιεία. Υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα: από τη βενζίνη, τα τρόφιμα μέχρι το ρεύμα».
Στην αντιμετώπιση της κατάστασης προσπαθεί να βοηθήσει η γερμανική οργάνωση βοήθειας κατά της πείνας στο κόσμο, η οποία ωστόσο δραστηριοποιείται αναγκαστικά μόνο στην βορειοδυτική Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.
«Οι Σύριοι δεν θα αντέξουν άλλο»
Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Κόνσταντιν Βίτσελ εξηγεί το γιατί: «Επιδιώξαμε τον ανεφοδιασμό και των περιοχών που ελέγχονται από τη κυβέρνηση. Η Δαμασκός, ωστόσο, έθεσε όρους που δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε ως ανεξάρτητη και ουδέτερη ανθρωπιστική οργάνωση. Μας ζητήθηκε για παράδειγμα να αναστείλουμε την αποστολή βοήθειας στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου ανεφοδιάζουμε 500.000 ανθρώπους με τρόφιμα, είδη υγιεινής, πόσιμο νερό κτλ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στη μοίρα τους»,
Την ίδια στιγμή επικρατεί στασιμότητα στις προσπάθειες αναζήτησης πολιτικής λύσης στη Συρία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν δήλωσε μάλιστα απογοητευμένος ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Το τίμημα για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις πληρώνει ο πληθυσμός, δηλώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ προειδοποιώντας ότι «οι Σύριοι δεν θα αντέξουν έναν ακόμα χρόνο, πόσο μάλλον άλλα δέκα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr