Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το υπουργείο Υγείας στην Κύπρο ανακοίνωσε αναλυτικά τι αλλάζει από τις 16 Μαρτίου στο πλαίσιο της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.
Δείτε αναλυτικά
Α. Μετακινήσεις:
Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;
Η απαγόρευση μετακινήσεων εξακολουθεί να ισχύει από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (11 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);
Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:
-για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
-για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.
Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;
Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο Έντυπο Β. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β δύο φορές ημερησίως για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους. Υπάρχουν εννέα (9) κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση με την αποστολή SMS.
Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.
Επιπλέον, για σκοπούς μεταφοράς ανήλικου ατόμου ή ατόμου με αναπηρία στο σχολείο ή σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες.
Τι αλλάζει στις υπόλοιπες κατηγορίες για χρήση SMS από τις 15 Μαρτίου;
Για μετάβαση σε υποστατικό εστίασης (μόνο για εξωτερικούς χώρους), αποστέλλεται γραπτό μήνυμα επιλέγοντας τον αριθμό 2.
Η Κατηγορία 6 τροποποιείται και, εκτός από τη μετακίνηση για σκοπούς άθλησης και ατομικής εκγύμνασης, περιλαμβάνει τη μετακίνηση για πρόσβαση σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, δηλαδή σε πλατείες. Για μετάβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα, όπου η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο στις 15 Μαρτίου, αποστέλλεται μήνυμα στον αριθμό 6.
Όλες οι υπόλοιπες Κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες.
Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;
Ναι, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.
Β. Κοινωνικές συναθροίσεις:
Επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες;
Η πρόσβαση σε πλατείες επιτρέπεται από τις 15 Μαρτίου για συναθροίσεις με μέγιστο αριθμό 6 ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο 8998 με επιλογή του αριθμού 6 και τηρείται το εύλογο χρονικό διάστημα των τριών (3) ωρών.
Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων (πάρκα, γραμμικά πάρκα, παραλίες, μονοπάτια της φύσης, πλατείες);
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε πάρκα, γραμμικά πάρκα, παραλίες, μονοπάτια της φύσης και πλατείες καθορίζεται σε 6 πρόσωπα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Νοείται ότι άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που συναθροίζονται στους πιο πάνω χώρους από διαφορετικά νοικοκυριά, οφείλουν να φέρουν μάσκα προστασίας.
Επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα;
Η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα επιτρέπεται μόνο για τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συναθροιστούν σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα στις 15 Μαρτίου είναι 6 ενήλικες και επιπλέον τα ανήλικα τέκνα τους.
Γ. Χώροι εστίασης:
Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης;
Από τις 16 Μαρτίου, επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων των υποστατικών εστίασης, τηρουμένου του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των κατευθυντήριων οδηγιών.
Η πιο πάνω απόφαση ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης:
-Εστιατόρια
-Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
-Ταβέρνες
-Καφετέριες
-Πιτσαρίες
-Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
-Καφενεία
-Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.
Υπενθυμίζεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.
Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εξωτερικούς χώρους των υποστατικών εστίασης;
Δεν καθορίζεται μέγιστος αριθμός ατόμων στους εξωτερικούς χώρους των υποστατικών εστίασης. Ο αριθμός των ατόμων προκύπτει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του κάθε υποστατικού και νοουμένου ότι εφαρμόζεται το μέτρο απόστασης όπως καθορίζεται στο σχετικό πρωτόκολλο.
Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι;
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης (εξωτερικοί χώροι των υποστατικών) είναι τα 8 πρόσωπα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Δ. Επιχειρήσεις/Υπηρεσίες:
Πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών;
Ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης.
Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του κάθε υποστατικού, με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης.
Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης), με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, νοουμένου ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.
Ε. Rapid tests:
Ποιοι οφείλουν να υποβάλλονται σε rapid test αντιγόνου;
Όλοι οι εργαζόμενοι που επαναδραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σε επιχειρήσεις/κλάδους που επαναλειτουργούν από τις 16 Μαρτίου, οφείλουν να υποβληθούν σε εξέταση rapid test αντιγόνου, πριν την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους, είτε δωρεάν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, είτε ιδιωτικά με ιδία έξοδα.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις/κλάδους οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test αντιγόνου όπως καθορίζεται στην ερώτηση 14.
Πόση χρονική ισχύ έχει το αποτέλεσμα του rapid test; Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους;
Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά (7) ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.
Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:
-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 5 άτομα ή στο 30% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.