«Είναι ρίσκο η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις προοπτικές της οικονομίας», προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Σε περίπτωση που τα αυξημένα επιτόκια διατηρηθούν, θέτουν ρίσκο για τη χρηματοδότηση των κρατών και των επιχειρήσεων», είπε.
«Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μεγάλες και επίμονες αυξήσεις των επιτοκίων στις αγορές, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόωρη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε σε μια χρονική περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών παραμένει ένα αναγκαίο στοιχείο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση και τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
{https://twitter.com/ecb/status/1370003165467267078}
Επισήμανε ωστόσο ότι η διατήρηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα, η εξάπλωση των μεταλλάξεων και η σχετιζόμενη παράταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων βαραίνουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα.
Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να επιταχύνει το τύπωμα χρήματος για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει νέα μέτρα πλέον του -ήδη εκτεταμένου- πακέτου αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει θέσει σε εφαρμογή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποιες αλλαγές θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ στο ύψος του PEPP, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας δεν δεσμεύεται από κάποιο συγκεκριμένο αριθμό για το μέγεθος του προγράμματος του PEPP» και πως «οι αποφάσεις για το PEPP δεν αλλάζουν σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση. Δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλη αύξηση του PEPP από την ερχόμενη Δευτέρα».
Τέλος, η Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο, επικαλούμενη την επιμονή της πανδημίας και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα.
Προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό
H EKT προβλέπει αύξηση 4% του ΑΕΠ το 2021 (από 3,9% τον Δεκέμβριο του 2020), ανάπτυξη 4,1% για το 2022 (από 4,2% τον Δεκέμβριο του 2020) και 2,1% για το 2023 (αμετάβλητη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020).
Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται μεταβλητότητα. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5% για το 2021 (από 1% τον Δεκέμβριο του 2020), στο 1,2% για το 2022 και στο 1,4% για το 2023 (αμετάβλητη εκτίμηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020).
Για τις προβλέψεις της ΕΚΤ σχετικά με τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να φτάσει το 2% προς το τέλος του 2021. «Ωστόσο, η ΕΚΤ θα έχει εστιασμένη την προσοχή της σε αυτό το ζήτημα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr