Μιλώντας μετά την ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ σημείωσε πως οι ηγέτες έκριναν ότι είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά και έτσι θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Πρόσθεσε, επίσης, πως για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.
Ωστόσο, η Μέρκελ έδειξε την ανησυχία της για τις νομικές επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο πιστοποιητικό, όπως μετέφεραν ανώνυμες πηγές στο Bloomberg.
Βέβαια, όπως είπε, τα ψηφιακά πιστοποιητικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.
Η απόρριψη του ψηφιακού πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ ενδέχεται να ενέχει άλλους κινδύνους, προειδοποίησαν ορισμένοι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι και βασικός υποστηρικτής της ιδέας, προειδοποίησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνάψει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, κάποιος άλλος θα το εκμεταλλευόταν, όπως μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, γνωστοποίησε στο Bloomberg ένας αξιωματούτος.
Στο σχέδιο της συμφωνίας, που παρουσίασε και το Reporter, πριν από τη Σύνοδο υπήρχε μεν αναφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμών, αλλά χωρίς να προτείνεται συγκεκριμένη απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, πιέζουν για την γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια.
Οι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ηγέτες άσκησαν πιέσεις ώστε να ακολουθηθεί μία αυστηρότερη προσέγγιση για την παροχή άδειας σε εταιρείες που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις διανομής εμβολίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Την σκληρή στάση απέναντι σε τέτοιες εταιρείες υποστήριξε και ο πρόσφατα διορισμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, ο οποίος ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις πρώτες δόσεις των εμβολίων για τη μεγιστοποίηση της κάλυψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες διαβεβαιώνοντάς τους ότι τυχόν ελλείψεις στον εφοδιασμό των εμβολίων θα ξεπεραστούν σύντομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr