Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ακόμη περισσότερο για το ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, είπε στο πρακτορείο Reuters, ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους.
Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες κατά το δεύτερο τρίμηνο.
«Επειδή εργαζόμαστε απίστευτα σκληρά για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας μας στην ΕΕ και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μας, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φέρουμε τις παραδόσεις μας πιο κοντά στη συμφωνία προαγοράς», είπε ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες με τους παρασκευαστές εμβολίων, απέφυγε επίσης να σχολιάσει.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να παραδώσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή λιγότερες από τις μισές από τις 90 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία προειδοποίησε την ΕΕ ότι δεν θα τηρούσε τη δέσμευσή της για το πρώτο τρίμηνο, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής. Επρόκειτο επίσης να παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ.
Έτσι, η συνολική προσφορά της AstraZeneca στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, πολύ μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τότε.
Να υπενθυμίσουμε πως η ΕΕ αντιμετώπισε επίσης καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Μέχρι τώρα, αυτά είναι τα μοναδικά εμβόλια που έχουν λάβει άδεια από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στην Κίνα και τη Ρωσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr