Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία λόγω πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε για τέλος της «διπλωματίας των συναλλαγών» θέτοντας ως στόχο την επαναφορά των ΗΠΑ ως ομαδικού παίκτη σε διεθνές επίπεδο και απορρίπτοντας επί της ουσίας την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.
Τείνοντας χείρα φιλίας προς την Ευρώπη ο Μπάιντεν είπε: «Οι συνεργασίες μας έχουν αντέξει και αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών, επειδή βασίζονται στον πλούτο των κοινών μας δημοκρατικών αξιών. Δεν είναι συναλλαγές. Είναι χτισμένες πάνω σε ένα όραμα για το μέλλον όπου κάθε φωνή έχει σημασία..
Ξέρω πως τα τελευταία δοκίμασαν τις διατλαντικές μας σχέσεις. Αλλά οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.
«Οι δημοκρατίες, και όχι ο αυταρχισμός προσφέρουν τον καλύτερο δρόμο για τον κόσμο, ανέφερε, ακόμη προσθέτοντας:
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι δημοκρατίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν στους λαούς μας. Η δημοκρατία δεν “συμβαίνει τυχαία”. Πρέπει να την υπερασπιστούμε. Να την ενισχύσουμε. Να την ανανεώσουμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι το μοντέλο μας δεν είναι “λείψανο” της ιστορίας μας».
{https://twitter.com/POTUS/status/1362797884861652994}
Άλλο η Ευρώπη, άλλο η Ρωσία και η Κίνα
Ωστόσο, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν το ίδιο φιλικός με τη Ρωσία και την Κίνα.
«Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και καλωσορίζω την επένδυσή σας στις στρατιωτικές δυνάμεις που διευκολύνουν τη συλλογική μας άμυνα», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Η επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων. Αυτός είναι ένας απαραβίαστος όρκος».
«Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και να υπονομεύσει τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού», σημείωσε ο Μπάιντεν, ζητώντας από τους συμμάχους να σταθούν δίπλα στην Ουάσιγκτον.
{https://twitter.com/Forbes/status/1362828043753037826}
«Οφείλουμε να αντιδράσουμε στις οικονομικές αυθαιρεσίες και τους εξαναγκασμούς εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, κάτι που υποσκάπτει τα θεμέλια του διεθνούς οικονομικού συστήματος», ανέφερε, στρεφόμενος προς το Πεκίνο.
Ο Λευκός Οίκος υπό τον Μπάιντεν εξετάζει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Κίνα, όπως η στρατιωτική ενίσχυση και οι εμπορικές πολιτικές της, οι δράσεις της στο Χονγκ Κονγκ, η διαχείριση της πανδημίας κ.α.
Επιστροφή στις μεγάλες συμφωνίες
Σε ό,τι αφορά στην πρόκληση που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να προχωρήσουν σε διπλωματικές επαφές προκειμένου να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία που εγκατέλειψε ο Τραμπ.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού Covax, με την ελπίδα, όπως είπε, ότι και άλλες χώρες θα ενθαρρυνθούν να συνεισφέρουν. Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη αναμόρφωσης και ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει.
Μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ακόμη την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τονίζοντας την επιστροφή της χώρας του και στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr