Ο εκπρόσωπος του στρατού Brig Gen Zaw Min Tun ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο μετά από υποτιθέμενη απάτη ψηφοφόρων, αλλά δεν παρείχε αποδείξεις γι’ αυτές τις κατηγορίες.
Ανέφερε επίσης ότι κατατέθηκε δεύτερη ποινική κατηγορία εναντίον της κρατούμενης ηγέτη της αντιπολίτευσης Aung San Suu Kyi. Μαζικές διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Ο στρατός έχει αυξήσει την παρουσία του στους δρόμους και έστειλε θωρακισμένα οχήματα σε αρκετές πόλεις τις τελευταίες ημέρες ως περαιτέρω ένδειξη πιθανής καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του στρατού μετά την ανατροπή της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του στρατού Zaw Min Tun είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και υποσχέθηκε πως θα «παραδώσουν την εξουσία πίσω στο νικηφόρο κόμμα» μετά από προγραμματισμένες εκλογές.
Ωστόσο, δεν ανέφερε ημερομηνία ψηφοφορίας.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Νέπιντο την Τρίτη (16/2), ο Zaw Min Tun δήλωσε ότι έχει κατατεθεί πρόσθετη κατηγορία εναντίον της κυρίας Suu Kyi, λέγοντας μόνο ότι σχετίζεται με φερόμενη παραβίαση του νόμου περί φυσικών καταστροφών της χώρας. Δεν είναι σαφές με τι ακριβώς σχετίζεται η νέα κατηγορία, που εκδόθηκε την Τρίτη.
Η κ. Suu Kyi είχε κατηγορηθεί προηγουμένως για παράνομη εισαγωγή φορητών ραδιοτηλεφώνων.
Η κυρία Suu Kyi έκανε μια σύντομη διαδικτυακή εμφάνιση σε δικαστήριο της πρωτεύουσας την Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με νομικές ρυθμίσεις και εκπροσώπηση.
Η επόμενη εμφάνισή της στο δικαστήριο είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου.
Ο Zaw Min Tun δήλωσε ότι η Suu Kyi βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό για τη δική της ασφάλεια και ότι ήταν άνετη και υγιής.
Ο Zaw Min Tun χρησιμοποίησε τη συνέντευξη τύπου για να κατηγορήσει τους διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος για βία και εκφοβισμό εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τις "παράνομες ενέργειες" και αργότερα πέθανε από τους τραυματισμούς του, δήλωσε.
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αξιωματικούς ασφαλείας και υπήρξαν πρόσφατες αναφορές πως η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσει τα πλήθη.
Μια 19χρονη διαδηλώτρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφότου πυροβολήθηκε στο κεφάλι.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει τον στρατό της Μιανμάρ - ο οποίος τη Δευτέρα ανακοίνωσε ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών για όσους αντιτίθενται στους ηγέτες του πραξικοπήματος - ότι θα υπάρξουν "σοβαρές συνέπειες" για οποιαδήποτε βάναυση καταστολή των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος.
Η κατάσταση στην Μιανμάρ
Οι διαδηλωτές βγήκαν ξανά νωρίς την Τρίτη, με πλήθη να συγκεντρώνεται σε πόλεις όπως η Γιανγκόν και η Μανταλάι.
Έξω από την πόλη, οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στις σιδηροδρομικές γραμμές σε μια προσπάθεια να διακόψουν τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Reuters, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες μεταξύ της Γιανγκόν και της νότιας πόλης Mawlamyine αποκλείστηκαν.
Η προσέλευση στις τελευταίες διαμαρτυρίες φάνηκε μειωμένη από την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αφότου ο στρατός αύξησε την παρουσία του.
Εν τω μεταξύ, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη Μιανμάρ αποκαταστάθηκε την Τρίτη το πρωί αφού είχε διακοπεί για δεύτερη νύχτα.
Η χούντα μπλοκάρει τακτικά την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να προσπαθήσει να καταπνίξει τις διαφωνίες από τότε που ξεκίνησε το πραξικόπημα.
Το Σάββατο, ο στρατός ανακοίνωσε πως έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει συλλήψεις, να πραγματοποιήσει έρευνες και να κρατήσει ανθρώπους για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς δικαστική απόφαση, ενώ είπε στους δημοσιογράφους να μην περιγράψουν την ανάληψη του στρατού ως πραξικόπημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr