Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο στρατός είπε ότι πραγματοποίησε τις συλλήψεις ως απάντηση στην «εκλογική απάτη», παρέχοντας εξουσία στον αρχηγό του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα έτος, σύμφωνα με δήλωση σε έναν στρατιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.
Το κόμμα της Σου Κι δημοσίευσε σχόλια στο Facebook αναφέροντας ότι υπήρχαν πληροφορίες για το πραξικόπημα και καλεί τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη στρατιωτική ανάληψη.
Το πραξικόπημα εκτροχιάζει χρόνια προσπαθειών με την υποστήριξη της Δύσης για εδραίωση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, όπου η γειτονική Κίνα έχει επίσης ισχυρή επιρροή.
Οι συνδέσεις τηλεφώνου και Διαδικτύου στην πρωτεύουσα, Νέπιντο, και το κύριο εμπορικό κέντρο της Γιανγκόν (πρώην πρωτεύουσα) διακόπηκαν και η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να μεταδίδει μετά την κράτηση των ηγετών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.
Η Σου Κι, ο προέδρος Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, «συνελήφθησαν» τις πρώτες πρωινές ώρες.
{https://twitter.com/ajplus/status/1356263789637734401}
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook από έναν βουλευτή φαίνεται να δείχνει τη σύλληψη μιας άλλης περιφερειακής νομοθέτη της Pa Pa Han.
Στο βίντεο, ο σύζυγός της παρακαλεί τους άνδρες με στρατιωτική ένδυση να στέκονται έξω από την πύλη. Ένα μικρό παιδί μπορεί να φανεί προσκολλημένο στο στήθος του και να θρηνεί.
Στρατεύματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο Γιανγκόν, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στις αγορές για να εφοδιαστούν με προμήθειες, ενώ άλλοι έτρεξαν στα ΑΤΜ για να αποσύρουν μετρητά. Στη συνέχεια, οι τράπεζες ανέστειλαν τις υπηρεσίες λόγω κακών συνδέσεων στο Διαδίκτυο.
Οι συλλήψεις έγιναν μετά από ημέρες αυξανόμενης έντασης μεταξύ της πολιτικής κυβέρνησης και του στρατού μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.Το κόμμα της Σου Κι επικράτησε με το 83% των ψήφων στις εκλογές, ωστόσο, ο στρατός αντέδρασε και τελικά πήρε την εξουσία με τη βία.
"Προτρέπω τους ανθρώπους να μην το αποδεχτούν αυτό, να απαντήσουν και ολόψυχα να διαμαρτυρηθούν εναντίον του πραξικοπήματος από τον στρατό", ανέφερε η ηγέτης σε μήνυμά της.
Οι υποστηρικτές του στρατού γιόρτασαν, πάντως, το πραξικόπημα, με παρέλαση στο Γιανγκό με φορτηγά και κουνώντας εθνικές σημαίες.
«Σήμερα είναι η μέρα που οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι», είπε ένας εθνικιστής μοναχός, σύμφωνα με το Reuters.
Από την άλλη μεριά, οι ακτιβιστές της δημοκρατίας είναι τρομοκρατημένοι και θυμωμένοι: «Η χώρα μας ήταν ένα πουλί που μόλις ξεκίνησε να μαθαίνει πως να πετάει. Τώρα ο στρατός έκοψε τα φτερά μας», είπε ο ακτιβιστής Σι Του Τουν.
«Το NLD είναι η κυβέρνηση που ψηφίσαμε. Εάν είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα, μπορούν να ζητήσουν ξανά εκλογές. Ένα πραξικόπημα δεν είναι αποδεκτό», είπε μια γυναίκα, της οποίας ο σύζυγος μάλιστα εργάζεται στο στρατό.
Ο υπουργός Υγείας Myint Htwe αναφέρθηκε σε μια δημοσίευση στην «εξελισσόμενη κατάσταση» και είπε ότι παραιτείται. Προέτρεψε τους συναδέλφους του να υπηρετούν τους ανθρώπους, ειδικά όσον αφορά τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς.
Στην πρωτεύουσα, οι δυνάμεις ασφαλείας περιόρισαν τα μέλη του κοινοβουλίου στις κατοικίες τους την ημέρα που περίμεναν να αναλάβουν την έδρα τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος Sai Lynn Myat.
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν το πραξικόπημα και ζητούν την απελευθέρωση των κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας σε σχόλια που αντικατοπτρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μαζί με τον λαό της Βιρμανίας στις φιλοδοξίες τους για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ανάπτυξη. Ο στρατός πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες αμέσως », δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Η αμερικανική πρεσβεία στη Γιανγκόν εξέδωσε ειδοποίηση που προειδοποιεί τους πολίτες των ΗΠΑ για την «πιθανότητα αστικών και πολιτικών ταραχών».
Στην Ιαπωνία, που είναι σημαντικός χορηγός βοήθειας με πολλές επιχειρήσεις στη Μιανμάρ, μια πηγή του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξετάσει την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με τη χώρα που έχει υποβληθεί στο πλαίσιο των περιφερειακών προσπαθειών για την εξισορρόπηση της Κίνας.
Η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να σεβαστούν το σύνταγμα και να υποστηρίξουν τη σταθερότητα σε μια δήλωση που απλώς «ανέφερε» τα γεγονότα στη χώρα αντί να τα καταδικάσει ρητά.
Το Μπαγκλαντές, το οποίο προστατεύει περίπου ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια που εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ μετά τον μαζικό διωγμό χιλιάδων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, ζήτησε «ειρήνη και σταθερότητα» και είπε ότι ελπίζει ότι μια διαδικασία επαναπατρισμού των προσφύγων θα μπορούσε να προχωρήσει.
Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ινδονησία ζήτησαν επίσης μια ειρηνική έκβαση, ενώ η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες υιοθέτησαν μια πιο μη παρεμβατική προσέγγιση, με έναν ταϊλανδέζικο κυβερνητικό αξιωματούχο να λέει, «Είναι εσωτερική τους υπόθεση»
«ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Η 75χρονη Σου Κι, νικητρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ανέβηκε στην εξουσία μετά από μια νίκη το 2015 έπειτα από δεκαετίες σε κατ 'οίκον περιορισμό και μάχη ενάντια στον στρατό, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία σε πραξικόπημα του 1962 και διέλυσε όλες τις αποκλίνουσες απόψεις για δεκαετίες.
Ενώ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εσωτερικό, η διεθνής φήμη της υπέστη ζημιά αφού απέτυχε να σταματήσει την απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων εθνών μουσουλμάνων Ροχίνγκια το 2017.
Η ψηφοφορία του Νοεμβρίου αντιμετώπισε κάποια κριτική από τη Δύση για την αποδέσμευση πολλών Ροχίνγκια, αλλά η εκλογική επιτροπή απέρριψε στρατιωτικές καταγγελίες για απάτη.
Στη δήλωσή του για την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης, ο στρατός ανέφερε την αποτυχία της επιτροπής να αντιμετωπίσει καταγγελίες για λίστες ψηφοφόρων, την άρνησή της να αναβάλει νέες κοινοβουλευτικές συνόδους και διαμαρτυρίες από ομάδες που δεν είναι ικανοποιημένες με την ψηφοφορία.
«Αν δεν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, θα εμποδίσει την πορεία προς τη δημοκρατία και ως εκ τούτου πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο στρατός, επικαλούμενος μια έκτακτη διάταξη του συντάγματος σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας.
Ο διευθυντής υπεράσπισης της Human Rights Watch στην Ασία Τζον Σίφτον, επέκρινε την αρχική απάντηση του Λευκού Οίκου ως «απογοητευτικά αδύναμη» και προέτρεψε μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση «να ενημερώσει τον στρατό της Μιανμάρ για τις συγκεκριμένες συνέπειες που θα προκύψουν εάν το πραξικόπημά τους δεν αντιστραφεί».