Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, στις 8 Ιανουαρίου 2021, τα αφεντικά του Twitter και του Facebook αποφάσισαν να κλείσουν τους λογαριασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Οι αποφάσεις ήταν άνευ προηγουμένου και πυροδότησαν μια έντονη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης , υπογραμμίζει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής αλλά αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι:
Όταν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του Προέδρου Trump, άνοιξαν λογαριασμούς στην πλατφόρμα Parler, η Apple και η Google εμπόδισαν τους χρήστες να κάνουν αναζήτηση και λήψη της εφαρμογής Parler. Στις 11 Ιανουαρίου, η Amazon απέκλεισε επίσης τους διακομιστές στην πλατφόρμα Parler.
Όπως δε υποστηρίζει, «οι ταυτόχρονες προσπάθειες της Google, της Apple και του Amazon να περιορίσουν τη δραστηριότητα του Parler, ενός μικρού ανταγωνιστή κοινωνικών δικτύων, φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και μιας συντονισμένης προσπάθειας για τον περιορισμό του ανταγωνισμού στον τομέα των κοινωνικών μέσων».
Υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι το Twitter, το Facebook, το Google, η Apple και το Amazon είναι όλα ενεργά και κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ρωτάει την Κομισιόν αν προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα, σχετικά με αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την πρόληψη, τον περιορισμό ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά (άρθρα 101, 102 και 105 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr