Αυτή ήταν η πιο σημαντική απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στην τηλεδιάσκεψη κορυφής, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (21/1). Μετά το τέλος της, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισαν πως "είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Ταυτόχρονα, είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια".
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο χάρτη προστίθεται μία "βαθιά" κόκκινη ζώνη, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών. Οι ταξιδιώτες από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να κάνουν covid19 τεστ και να μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα. Είναι σημαντικό πως η ΕΕ δεν απαγορεύει ταξίδια, αλλά ουσιαστικά θεωρεί ότι τα ταξίδια αναψυχής θα πρέπει να αποτρέπονται. Συστήνεται, συγκεκριμένα, να μην γίνονται "μη απαραίτητα ταξίδια".
Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διατύπωση, ενδεικτική της κατάστασης που είναι εξαιρετικά δύσκολη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και θεωρείται βέβαιο πως και ο Φεβρουάριος, θα είναι ένας δύσκολος μήνας.
Εμβόλια
Σχετικά με την πίεση που ασκείται για περισσότερα εμβόλια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στη Σύνοδο πως το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να λάβει άδεια στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα στα μέσα Φεβρουαρίου να αρχίσει η διανομή του στα κράτη-μέλη.
Πρόσθεσε ότι η Johnson & Johnson αναμένεται να υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της, στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν λάβει το πράσινο φως στις αρχές Μαρτίου,τότε οι παραδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου καλούν τις εταιρείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για παραδόσεις, ενώ επισημαίνεται πως "τα εμβόλια πρέπει να διανέμονται ταυτόχρονα και κατ' αναλογία πληθυσμού".
Μεταλλάξεις-Πιστοποιητικό
Το άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου ήταν οι μεταλλάξεις του ιού, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί ότι το μπλοκ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια δραματική αύξηση των λοιμώξεων εάν δεν περιοριστούν οι μεταλλάξεις και γι' αυτό αποφασίστηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αναφέραμε παραπάνω.
Σχετικές συστάσεις έγιναν και από τον ECDC που ανησυχεί για τις μεταλλάξεις, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι μεταλλάξεις είναι και ο βασικός λόγος που δεν φαίνεται να προχωράει για την ώρα η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, που κατέθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συζητήθηκε στη Σύνοδο. Κρίθηκε, ωστόσο, πως είναι ακόμα νωρίς να υπάρξει σχετική συζήτηση και ιδιαίτερα χρήση του εγγράφου για ταξιδιωτικούς λόγους.
Επίσης, η κα. φον ντερ Λάιεν στις δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο εξήγησε πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τα εμβόλια: "Δεν ξέρουμε αν μεταδίδεται ο ιός από τους εμβολιασμένους, ούτε πόσο καιρό κρατάει η προστασία", συνεπώς θα ήταν ρίσκο να αποφασιστεί ότι όσοι εμβολιαστούν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος