Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ για τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV2 από πιστοποιημένους οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών.
Βασικά συστατικά αυτής της σύστασης περιλαμβάνουν την επικύρωση και την αμοιβαία αναγνώριση των rapid test αντιγόνου και των τεστ RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας COVID-19 quick δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα.
{https://twitter.com/EUCouncil/status/1352329058634313730}
Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων rapid test αντιγόνου COVID-19 πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για την προσθήκη ή την αφαίρεση των test των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις της COVID-19.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καλέσει τον Δεκέμβριο του 2020 την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για μια σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με ένα κοινό πλαίσιο για τα rapid test και για την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στις 18 Δεκεμβρίου 2020.
Η παρούσα σύσταση αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου και εγκρίθηκε υπό την πορτογαλική Προεδρία. Η σύσταση του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτική. Καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές, τις οποίες τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr