Η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Μάας δεν είναι τυχαία. Στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκιας που διακόπηκαν το 2016. Μοναδικά ζητήματα προς συζήτηση είναι για την ελληνική πλευρά η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά επιδιώκει συνομιλίες για όλα τα θέματα, στα οποία επικρατούν κατά την άποψη της διαφορές: αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αν.Αιγαίο, νομικό καθεστώς ορισμένων ελληνικών νησιών, θέσπιση του εναέριου χώρου των δύο χωρών. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επιδιώξει, σύμφωνα με την DW, να πείσει τον τούρκο ομόλογο του για την αναγκαιότητα να τηρήσει η Άγκυρα στις διερευνητικές συνομιλίες μια διαλλακτική στάση, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ναυάγιο.
Ο σκοπός της γερμανικής μεσολάβησης
Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει αναλάβει το Βερολίνο από τη στιγμή που ξέσπασε η ένταση στο Αιγαίο. «Πάντα τονίζαμε», είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Άντεμπαρ, «ότι κυρίως έχει νόημα αν η λύση στα διαφιλονικούμενα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων μπορεί να εξευρεθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, που είναι αυτές οι δύο χώρες, στη βάση του διεθνούς δικαίου.». Εκτός αυτού είχε εκφράσει την ελπίδα, η έναρξη των εξερευνητικών συνομιλιών να αποτελέσει «ένα καλό και σημαντικό βήμα και μια καλή είδηση για ολόκληρη την περιοχή.»
Πριν την έναρξη των συνομιλιών Μάας-Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, στις 14.00 ελληνική ώρα, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr