Την περασμένη Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα, σε αντίποινα για εκείνους που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους χαρακτήρισε υπερβολικούς και άδικους λόγω του τρόπου που υπολογίστηκαν.
Ειδικότερα, από τις 12 Ιανουαρίου, τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά και γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν, εν είδει αντιποίνων, στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται επιπλέον δασμοί από το 2019, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανικού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.
Συγκεκριμένα, για τα γαλλικά και γερμανικά κρασιά και κονιάκ ανακοινώθηκαν αυξήσεις στους δασμούς κατά 25%, ενώ για τα τμήματα αεροσκαφών και τα αεροσκάφη 15%. Η αύξηση εκτιμάται πως θα περάσει σίγουρα στους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη περιορίσει την κατανάλωση τέτοιων ειδών εν μέσω πανδημίας.
Τουλάχιστον κατά 1 δολάριο ακριβότερες οι φιάλες
Σύμφωνα με τον Άνταμ Σάγκερ, της Winesellers, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίζουν πως από τις 12 Ιανουαρίου θα αγοράζουν την κάθε φιάλη 750 ml τουλάχιστον κατά 1 δολάριο ακριβότερα. Το μέτρο θα επηρεάσει και τους καταναλωτές, αλλά και τα εστιατόρια και τα μπαρ που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Παρόλα αυτά, ο Σάγκερ διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν η αύξηση του 25% στους δασμούς θα περάσει αυτούσια και στην τιμή χονδρικής και λιανικής πώλησης.
Ευρύτερο πεδίο δασμών
Όπως επισημαίνει ο Σάγκερ στο Yahoo Finance, πλέον, οι δασμοί εκτείνονται σε ένα πολύ πιο ευρύ πεδίο προϊόντων από την ΕΕ από ό,τι πριν. «Οι προηγούμενοι δασμοί αφορούσαν στις φιάλες των 375 mL, 750 mL και 1,5 L. Τώρα επιβάλλονται σε όλα τα γαλλικά και γερμανικά ποτά από 2 L και κάτω» δηλώνει και προσθέτει ότι πλέον εκτός από το συσκευασμένο, μπαίνει στο κάδρο των δασμών και το χύμα κρασί.
Εκτός από τα κρασιά, «πλήττονται» και τα λικέρ και τα κονιάκ με βαθμούς που δεν ξεπερνούν το 14,1% σε αλκοόλ, ενώ πριν δεν συμπεριλαμβάνονταν στους δασμούς.
Προς το παρόν, τα αφρώδη κρασιά, μεταξύ των οποίων και η σαμπάνια, δεν συμπεριλήφθηκαν στο τελευταίο κύμα των νέων δασμών.
«Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν πολλοί οινοπαραγωγοί, ήταν να παράξουν κρασιά με αλκοολικούς βαθμούς κάτω του 14,1%, ώστε να αποφύγουν τους επιπλέον δασμούς. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό σε κάθε περιοχή, επειδή θα επηρεαζόταν σημαντικά η ποιότητα και η ταυτότητα του κρασιού» σχολιάζει ο Σάκγερ.
Μια διαμάχη που κρατά 16 χρόνια
Τα νέα μέτρα θεωρούνται η συνέχεια της διαμάχης μεταξύ της αμερικανικής Boeing και της γαλλογερμανικής Airbus.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν από το 2019 τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, κυρίως κρασιά, τυριά, ελαιόλαδο, σκωτσέζικα ουίσκι κ.λπ., ενώ εφαρμόζουν επίσης επιπρόσθετους δασμούς ύψους 15% στα εισαγόμενα αεροσκάφη της Airbus, τα μέρη και τα ανταλλακτικά τους. Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην επιβολή τους έχοντας επίσης λάβει πράσινο φως από τον ΠΟΕ, ως το ποσό των 7,5 δισ. δολαρίων.
Σε αντίποινα, η ΕΕ επέβαλε φέτος επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus και η αμερικανική ανταγωνίστριά της Boeing, συμπαρασύροντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αντιδικούν από τον Οκτώβριο του 2004 στον ΠΟΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στους δύο ομίλους, που η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι έλαβε παράνομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr