Οι συζητήσεις για την επενδυτική συμφωνία ξεκίνησαν το 2014, αλλά είχαν σταματήσει για κάποια χρόνια, καθώς η ΕΕ δήλωσε ότι η Κίνα δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις για άρση των περιορισμών στις επενδύσεις της ΕΕ παρά τη δέσμευση για άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Παρόλα αυτά, οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενδέχεται να βοήθησαν στην αλλαγή της κινεζικής θέσης και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών, ανέφεραν αξιωματούχοι.
"Οι συνομιλίες πρόκειται να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών.
"Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, η πολιτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας θα υπογραφεί την Τετάρτη(30/12)", πρόσθεσε.
Άλλοι αξιωματούχοι κοντά στις συνομιλίες ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Κίνα θα ανοίξει τον μεταποιητικό της τομέα σε επιχειρήσεις της ΕΕ, καθώς επίσης στις κατασκευές, τη διαφήμιση, τις αεροπορικές μεταφορές, τις θαλάσσιες υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες και, σε κάποιο βαθμό, το υπολογιστικό νέφος.
"Έχουμε πολύ καλύτερη πρόσβαση στην αγορά και την προστασία των επενδύσεων μας στην Κίνα. Η καλύτερη πρόσβαση στην αγορά είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, και οι Κινέζοι έχουν κάνει ένα αρκετά μεγάλο βήμα προς εμάς", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Ωστόσο, οι συνομιλίες για την προστασία των επενδύσεων ενδέχεται να συνεχιστούν το επόμενο έτος και να ολοκληρωθούν πιο μετά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.
Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία την Τετάρτη(30/12), η συγγραφή της νομικά, ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Μαζί με τη διαδικασία επικύρωσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα είναι περίπου ένα χρόνο πριν από την εφαρμογή της, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση ειδήσεων την Τρίτη ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και ότι η Κίνα ελπίζει ότι μια συμφωνία μπορεί να καρποφορήσει "σε πρώιμο στάδιο".
Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται όλα τα ζητήματα εξωτερικού εμπορίου για το μπλοκ των 27 κρατών-μελών, έτσι ώστε να αποκτήσει την ίδια πρόσβαση για τις επιχειρήσεις της ΕΕ με αυτήν που έχουν ήδη οι κινεζικές εταιρείες στην αγορά της ΕΕ.
Η επενδυτική συμφωνία απαγορεύει και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών από επιχειρήσεις της ΕΕ που ιδρύονται στην Κίνα, και περιλαμβάνει μέτρα για την πειθαρχία των κινεζικών κρατικών εταιρειών όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά και κανόνες για τη διαφάνεια των κρατικών επιδοτήσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις.
Με την συμφωνία, η Κίνα θα δεσμευθεί να συμφωνήσει στους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταναγκαστική εργασία.
Η Κίνα επιθυμούσε πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ, αλλά δεδομένων των ευαισθησιών σχετικά με την εθνική ασφάλεια, η Επιτροπή προσέφερε στο Πεκίνο πρόσβαση μόνο σε ένα μικρό μέρος του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και μόνο σε αμοιβαία βάση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τη συμφωνία τη Δευτέρα, και καμία χώρα δεν είχε σημαντικά προβλήματα με αυτήν, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Η Πολωνία πρότεινε στην ΕΕ να περιμένει να συζητήσει τη συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ του εκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν, πρόσθεσαν, αλλά άλλες χώρες δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr