Το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR) στην ετήσια έκθεσή του υποστηρίζει ότι η Κίνα κατάφερε να ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού σε σχέση με τη Δύση, γεγονός που συνέβαλλε καθοριστικά στην επίσπευση της οικονομικής της παντοδυναμίας.
Το CEBR σημειώνει ότι «η επιδέξια αντιμετώπιση της πανδημίας, από την Κίνα, που επέβαλε έγκαιρο, αυστηρό lockdown, καθώς και τα πλήγματα που δέχθηκε η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Δύσης δείχνουν ότι οι οικονομικές προοπτικές της ασιατικής δύναμης βελτιώνονται».
Η «προσπέραση» σε αριθμούς
Η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά από το 2021 ως το 2025, προτού η ανάπτυξη επιβραδυνθεί στο 4,5% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο από το 2026 μέχρι το 2030.
Ο Ντούγκλας Μακ Γουίλιαμς, αντιπρόεδρος της CEBR, δήλωσε: «Τα μεγάλα νέα σε αυτήν την πρόβλεψη είναι η ταχύτητα ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Αναμένουμε ότι θα γίνει οικονομία ανώτερου εισοδήματος κατά την τρέχουσα πενταετή περίοδο προγραμματισμού (2020-25). Και περιμένουμε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι εκτιμήσαμε πριν από ένα χρόνο».
Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε από 3,6% το 2000 σε 17,8% το 2019 και θα συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με το CEBR. Θα περάσει το κατά κεφαλήν όριο των 12.536 δολαρίων για να γίνει χώρα υψηλού εισοδήματος έως το 2023.
Χαμηλό παραμένει το βιοτικό επίπεδο
Εντούτοις, το βιοτικό επίπεδο στην Κίνα θα παραμείνει πολύ χαμηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Μολονότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψουν μετά την πανδημία, το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 1,9% του ΑΕΠ τον χρόνο μεταξύ του 2022 και του 2024 και κατόπιν στο 1,6%.
Οι υπόλοιπες χώρες
Η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν θα την ξεπεράσει η Ινδία, ωθώντας τη Γερμανία προς τα κάτω, από την τέταρτη στην πέμπτη θέση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά το CEBR, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σήμερα, ενδέχεται να ολισθήσει στην έκτη θέση από το 2024 και μετά.
Ωστόσο, παρά το πλήγμα που θα δεχθεί το 2021 εξαιτίας της αποχώρησής του από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναμένεται πως θα είναι κατά 23% υψηλότερο από αυτό της Γαλλίας περί το 2035, χάρη ιδίως στο προβάδισμα που έχει η χώρα στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου.
Στην Ευρώπη αναλογούσε το 19% της παραγωγής των 10 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως το 2020 αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει στο 12% περί το 2035 και ακόμη πιο κάτω αν ο χωρισμός της ΕΕ με τη Βρετανία εξελιχθεί με άσχημο τρόπο, εκτιμά το CEBR.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr