Σ’ αυτό, τουλάχιστον, το συμπέρασμα καταλήγει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που δίνεται σήμερα σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες και στο οποίο εκφράζεται η αγωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πως θ’ αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις στον τομέα του ελέγχου των όπλων και του αφοπλισμού.
Ως προκλήσεις χαρακτηρίζονται, η σταδιακή εγκατάλειψη διμερών συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας που προστατεύουν την ευρωπαϊκή επικράτεια και, η αυξανόμενη πόλωση μεταξύ των μερών της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Όπλων (NPT).
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, συνδυαζόμενες οι δύο αυτές εξελίξεις, αποδυναμώνουν το καθεστώς ελέγχου των όπλων και του αφοπλισμού, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός παγκόσμιου αγώνα πυρηνικών όπλων.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι, ενώ η ΕΕ έχει βελτιώσει προοδευτικά τον ρόλο της στον έλεγχο των όπλων, τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό, πλήττεται από την ίδια διάσπαση για τον αφοπλισμό που χαρακτηρίζει το πλαίσιο της Συνθήκης NPT.
Με βάση μια ανασκόπηση των οδηγών της τρέχουσας κρίσης και τις επιλογές αντιμετώπισής τους, η παρούσα ενημέρωση φωτίζει το ιστορικό της ΕΕ και προσδιορίζει τρόπους με τους οποίους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει την ατζέντα ελέγχου των πυρηνικών όπλων παρά την έλλειψη επίσημης αρμοδιότητας στον τομέα αυτό.
Μέσα στους στόχους του Ευρωκοινοβουλίου είναι και η ενθάρρυνση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θέσει τις βάσεις για ένα πολυμερές σύστημα συνθηκών ελέγχου των όπλων.
*Όλο το ενημερωτικό έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr