Η έκθεση - η οποία επικεντρώνεται στην πρόληψη της διαφθοράς και στην προώθηση της ακεραιότητας στις κεντρικές κυβερνήσεις και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου - προκαλεί την «αυξανόμενη εστίαση στα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια», στη στενή σχέση μεταξύ ατόμων με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ενώ επισημαίνει «την έλλειψη διαφάνειας του αντίκτυπου της εξωτερικής επιρροής» στην ατζέντα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης από άτομα που προηγουμένως ασκούσαν ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα.
Η GRECO καλεί τη Γερμανία να υιοθετήσει κανόνες, για να διασφαλίσει ότι αποκαλύπτονται επαρκείς πληροφορίες, σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις ατόμων με ανώτατα στελέχη, με λομπίστες και άλλα τρίτα μέρη που επιδιώκουν να επηρεάσουν τις κυβερνητικές νομοθετικές και άλλες δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας την «ευρεία δημόσια υποστήριξη προς να ρυθμίσει περαιτέρω και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια των ομάδων συμφερόντων ».
Η έκθεση τονίζει επίσης την ανάγκη εισαγωγής σαφών διατάξεων και καθοδήγησης για τους ομοσπονδιακούς υπουργούς και τους κοινοβουλευτικούς υπουργούς για την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων.
Υπογραμμίζει ότι, τα άτομα με ανώτατες εκτελεστικές λειτουργίες πρέπει να αποκαλύπτουν συγκρούσεις μεταξύ των ιδιωτικών τους συμφερόντων και των επίσημων λειτουργιών τους κατά τρόπο ad hoc και πρέπει να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Προς το παρόν, αυτές οι απαιτήσεις δεν υπάρχουν, τονίζεται στην έκθεση.
Θα πρέπει επίσης να παρέχεται μεγαλύτερη διαφάνεια και συνέπεια στις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τους υπουργούς και τους γενικούς διευθυντές.
Η GRECO λέει ότι η Γερμανία θα πρέπει να δημιουργήσει έναν κώδικα συμπεριφοράς για ανώτατα στελέχη, προκειμένου να συμπληρωθεί το υπάρχον εγχειρίδιο για τους ομοσπονδιακούς υπουργούς και τους κοινοβουλευτικούς υπουργούς. Ο κώδικας πρέπει να στοχεύει σε κινδύνους διαφθοράς και θέματα ακεραιότητας που σχετίζονται περισσότερο με τις θέσεις τους, όπως συγκρούσεις συμφερόντων, εξωτερικές δραστηριότητες, περιορισμοί μετά την απασχόληση, δώρα, επαφές με εκπροσώπους συμφερόντων κ.λπ.).
Η έκθεση, τέλος, επικρίνει το τρέχον πλαίσιο για την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες.
Οι αρχές, τονίζει, καλούνται να διενεργήσουν ανεξάρτητη και ενδελεχή ανάλυση του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης, με έμφαση στο πεδίο των εξαιρέσεων, στο σύστημα τελών και στην επιβολή της πράξης, και να λάβουν πρόσθετα μέτρα υπό το φως των πορισμάτων. αυτής της ανάλυσης, όπου είναι απαραίτητο.
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr