Σε μήνυμά του κατά την έναρξη της Συνόδου των ηγετών ο κ. Στόλντενμπεργκ τόνισε πως καταλαβαίνει όσους ανησυχούν, αλλά συμπλήρωσε πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Δύσης, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία.
«Η Άγκυρα υπήρξε καθοριστική για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, ενώ είναι επίσης το μέλος του ΝΑΤΟ που υπέστη τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις» συνέχισε.
Στο ΝΑΤΟ έχουμε εργαστεί για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση αυτού του μηχανισμού. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες για την επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», είπε ο γενικός γραμματέας.
«Και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και συμφώνησαν επίσης να ακυρώσουν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.
«Πιστεύω επίσης ότι μέσω των τεχνικών συνομιλιών, των στρατιωτικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποκλιμάκωση, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις, πολιτικές διαπραγματεύσεις, αντιμετώπιση των βασικών βασικών ζητημάτων, της κύριας διαμάχης. Φυσικά, οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι και οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και ήταν καθοριστική για την καταπολέμηση του ISIS, την απελευθέρωση του εδάφους του ISIS που ελέγχεται στο Ιράκ και τη Συρία», εξήγησε.
Θυμίζουμε πως το προσχέδιο της Συνόδου δεν προβλέπει άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία, με την Ελλάδα, πάντως, να πιέζει από τη μεριά της και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ζητά εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν σε προηγούμενες Συνόδους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr