Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι:
- Τρεις νεκροί, δύο αγνοούμενοι, δεκάδες εγκλωβισμένοι και ανυπολόγιστες ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την επέλαση του κυκλώνα «Ιανός». Ο μεσογειακός κυκλώνας, «σάρωσε» την Ελλάδα και το πέρασμά του άφησε τεράστιες καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές σε χωράφια, οικίες, δίκτυα, καταστήματα, ηλεκτροδότηση, οχήματα κ.λπ., κυρίως λόγω υπερχείλισης ποταμών και χειμάρρων. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας (όπως επίσης και τα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη), που μετρούν τις πληγές τους.
Με την σημερινή της απάντηση, η Επίτροπος Ferreira, διαβεβαιώνει απερίφραστα ότι, μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Ιανός». Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής».
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου...
Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (9.12.2020)
-«Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, οι παρεμβάσεις για την κλιματική αλλαγή συγχρηματοδοτούνται στην Ελλάδα· περιλαμβάνουν μέτρα προσαρμογής, καθώς και την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Στις εν λόγω παρεμβάσεις περιλαμβάνονται επίσης εκστρατείες ευαισθητοποίησης, δράσεις πολιτικής προστασίας, καθώς και συστήματα και υποδομές για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.
Για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί για το ποσό των 390 εκατ. ευρώ (110 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Συνοχής και 280 εκατ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης) με ποσοστό απορρόφησης 32 % μέχρι στιγμής.
Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να στηρίζει επενδύσεις για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, μεταξύ άλλων, από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και για την ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων. Το ΕΓΤΑΑ μπορεί επίσης να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, και συγκεκριμένα ασφαλίσεις, ταμεία αλληλοβοήθειας και εργαλεία σταθεροποίησης εισοδήματος.
Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 προβλέπει μόνο 40 εκατ. ευρώ για την ανάληψη προληπτικών δράσεων, από τα οποία 6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί σε εγκεκριμένα έργα.
Μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Ιανός». Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής
Το ΤΑΕΕ δεν είναι μέσο ταχείας αντίδρασης· η υλοποίησή του και η σχετική δημοσιονομική διαδικασία μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν. Για έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση, μπορεί να ζητηθεί βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (ΜΠΠΕ). Κάθε κράτος μέλος που έχει πληγεί από μείζονα φυσική καταστροφή μπορεί να απευθύνει έκκληση βοήθειας μέσω του ΜΠΠΕ. π.χ. διάβρωση, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες κ.α»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr