Η δήλωση βρίθει από γνωστές «διαπιστώσεις», σχετικά με την εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και από «κούφια λόγια», υπό μορφή φραστικών επικρίσεων, χωρίς να αναφέρεται στο ενδεχόμενο απειλών για κυρώσεις προς την Τουρκία, από την Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην δήλωση αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι:
«Η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τζαμί στις 13 Ιουλίου 2020 είναι ενδεικτική της αδιαφορίας της Τουρκίας για πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες.
Αυτό το μνημείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και ένα θρυλικό σύμβολο της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμών και της συνύπαρξης τους.
Η υπέροχη ομορφιά της Αγίας Σοφίας ξεπερνά τις θρησκείες. Ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα είχε μια ευρεία επιρροή, τόσο στη δυτική όσο και στην ισλαμική τέχνη.
Η παραβίαση αυτής της μοναδικής κληρονομιάς είναι κατακριτέα και απαράδεκτη. Είναι επίσης ένα διακριτικό βήμα προς τα πίσω, που υπονομεύει σαφώς την κοσμική ταυτότητα και πολυπολιτισμική κληρονομιά.
Αυτή η απόφαση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και αρχές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ιδίως ως αφορά τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και την αρχή της ζωής μαζί.»
...και η δήλωση κλείνει με το ευχολόγιο ότι «πρέπει να χτίσουμε συνεκτικές κοινωνίες, που να δέχονται την ποικιλομορφία έτσι ώστε, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων να συνυπάρχουν ειρηνικά σε διάφορες κοινωνίες προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα , τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr