Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε ομάδες αποτελούμενες από δύο έως τέσσερις ερευνητές με συμπληρωματικές δεξιότητες, γνώσεις και πόρους, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν σε φιλόδοξα έργα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: από την αποκάλυψη των μυστικών του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου ως την έρευνα των ιστορικών αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου με τους ωκεανούς, τη βελτίωση της μέτρησης των αστρονομικών αποστάσεων ώστε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για το σύμπαν, κ.ά.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Τα επιλεγέντα έργα αποτελούν εξαιρετικό δείγμα τολμηρής επιστημονικής σκέψης. Πολλές από αυτές τις έρευνες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε επείγοντα ζητήματα σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα. Άλλες θα δώσουν ώθηση στην ανθρώπινη γνώση, ανοίγοντάς μας νέες ευκαιρίες με τρόπους που ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς. Είμαι υπερήφανη που η ΕΕ αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της κρίσης του κορονοϊού και παράλληλα συνεχίζει να επενδύει στο μακροπρόθεσμο μέλλον μας στηρίζοντας αυτούς τους εξαιρετικούς ερευνητές. Σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα, ενισχύουμε τη θέση της Ευρώπης ως ενός κέντρου έρευνας παγκόσμιου βεληνεκούς».
Στα 34 έργα που επελέγησαν για χρηματοδότηση συμμετέχουν 116 ερευνητές από 86 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.
Οι επιχορηγήσεις, αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ έκαστη, θα συμβάλουν στη δημιουργία περίπου 1 000 θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr