Η CPT αναφέρει μια «απόλυτη απουσία» προόδου σχετικά με τις «θεμελιώδεις διασφαλίσεις κατά της κακομεταχείρισης» ως «βαθύτερη ανησυχία» μετά από επίσκεψη στην Πολωνία της αντιπροσωπείας της πέρυσι, η οποία ήταν η πηγή της νέας έκθεσής της.
Η «ad hoc επίσκεψη» στην Πολωνία περιελάμβανε συναντήσεις με άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση σε αστυνομικά ιδρύματα στο Γκντανσκ, την Κρακοβία, το Σόποτ και τη Βαρσοβία, καθώς και με τους κρατούμενους στις φυλακές του Γκντανσκ, της Κρακοβίας και της Βαρσοβίας-Służewiec.
Η έκθεση, που εγκρίθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους και στάλθηκε στις πολωνικές αρχές τον Μάρτιο επαναλαμβάνει προηγούμενες συστάσεις, τις οποίες η Πολωνία θά έπρεπε να εφαρμόσει- «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και σε συνεργασία με το Πολωνικό Συμβούλιο Δικηγορικών Δικαιωμάτων» - θεσπίζοντας ένα πλήρως και πλήρως χρηματοδοτούμενο σύστημα νομικής βοήθειας, για άτομα υπό κράτηση από την αστυνομία, που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για δικηγόρο.
Η CPT καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νόμιμη πρόσβαση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για ανηλίκους» και ότι στην πράξη, αυτή η πρόσβαση διατέθηκε μόνο σε λίγους συλληφθέντες, που ήταν αρκετά πλούσιοι για να έχουν τον δικό τους δικηγόρο και αρκετά τυχεροί να έχουν το όνομα και το τηλέφωνο του δικηγόρου τους αριθμό μαζί τους τη στιγμή της σύλληψης.
Διαπιστώνεται, ακόμη, ότι αν και σε αυτούς που έχουν ανάγκη παρέχεται ιατρική περίθαλψη (δηλαδή είτε η αστυνομία κάλεσε ασθενοφόρο είτε μετέφερε τον κρατούμενο σε θάλαμο έκτακτης ανάγκης νοσοκομείου), δεν έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα εμπιστευτικότητας των ιατρικών εξετάσεων.
«Τυχόν τραυματισμοί που παρατηρήθηκαν σε άτομα που μεταφέρθηκαν σε αστυνομικές μονάδες κράτησης συνέχισαν να καταγράφονται ανεπαρκώς (αν όχι καθόλου) και το μη ιατρικό προσωπικό της αστυνομίας είχε απεριόριστη πρόσβαση σε ιατρικά έγγραφα σχετικά με τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση», τονίζεται στην έκθεση.
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr