Αυτό αποδεικνύεται από την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στα κράτη μέλη της ΕΕ και έχει στη διάθεσή του το Reporter. Ασφαλώς, η Γαλλία ενδέχεται να ζητήσει μία συζήτηση εκτός ατζέντας για την Τουρκία, αλλά το θέμα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μοιάζει να επισκιάζει τα πάντα.
Η επιστολή Μισέλ περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ λόγω της πανδημίας και προετοιμάζει τους ηγέτες των κρατών ώστε να είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν σε τέσσερα ζητήματα.
«Η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό», αναφέρει η επιστολή και σημειώνει ακόμα πως περιμένει από τους ηγέτες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητά από τους ηγέτες να τοποθετηθούν με βάση τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. αξιολόγηση του πώς θα προχωρήσουν συλλογικά σε γρήγορα τεστ, κάτι που θα συνεπαγόταν, ειδικότερα, διερεύνηση μιας κοινής προσέγγισης για την ανάπτυξη και τη χρήση τους, ενδεχομένως λαμβάνοντας υπόψη κοινά κατώφλια απόδοσης και καλύτερη παρακολούθηση και ελέγχους μετά την ανάπτυξη των δοκιμών,
2. ποια εργασία έχει δρομολογηθεί για την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ σε σχέση με τα γρήγορα αποτελέσματα και στο πλαίσιο των ταξιδιών εντός της ΕΕ,
3. ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία προς την κοινή μας προσέγγιση στα εμβόλια. Αυτό περιλαμβάνει ενδεχομένως την επεξεργασία κριτηρίων διανομής μεταξύ των κρατών μελών, έναν κοινό κατάλογο ομάδων προτεραιότητας για τη λήψη εμβολίων και την πρόληψη υλικοτεχνικών συμφόρησης,
4. και τέλος ποιο το πεδίο διευκόλυνσης της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών.
Τα παραπάνω επισημαίνονται και στις προτάσεις της Κομισιόν που κατέθεσε την Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε πως η Ευρώπη χαλάρωσε νωρίτερα απ' ό,τι έπρεπε και τώρα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο πιο δύσκολο κύμα πανδημίας. Εστίασε ιδιαίτερα στα γρήγορα τεστ, ενώ δεν έκρυψε πως θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστούν σημαντικά οι επαφές και πως πιστεύει ότι τα φετινά Χριστούγεννα, θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το τι έχουμε συνηθίσει.
Γαλλία και Γερμανία, ασφαλώς και κινούνται επίσης σε αυτή την κατεύθυνση με τον Μακρόν να ανακοινώνει lockdown από την Παρασκευή και την Άνγκελα Μέρκελ σε πρώτη φάση να κλείνει την εστίαση, ώστε να περιορίσει τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων.
Η Ιταλία ξαναζεί στιγμές Μαρτίου, όπως και η Ισπανία. Έντονη είναι η πίεση και στη Βρετανία, ενώ δυστυχώς, πλέον το δεύτερο κύμα "χτυπάει" σκληρά και την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθεί λοιπόν η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, με την πανδημία να επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα θέματα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr