Όπως υπογράμμιζε στην ερώτηση της, «σήμερα, σε όλο τον κόσμο, περίπου 152 εκατομμύρια παιδιά ασχολούνται με την παιδική εργασία σε νοικοκυριά, ορυχεία, λατομεία ή στη βιομηχανία του σεξ, και από αυτά τα 73 εκατομμύρια βρίσκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν (σχεδόν) πρόσβαση στην εκπαίδευση, κακοποιούνται και γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, υποφέροντας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Αυτό παραβιάζει άμεσα τα παγκόσμια δικαιώματα του παιδιού, τόνιζε η ευρωβουλευτής και ανέφερε, ακόμη, ότι:
- Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης το 2008, περισσότερα παιδιά σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν σε ανθυγιεινές εργασιακές καταστάσεις. Η τρέχουσα πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες εγκυμονούν τον κίνδυνο ότι η παιδική εργασία θα γίνει ακόμη πιο διαδεδομένη. Αυτό δεν αφορά μόνο τον κόσμο αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζοντας ότι, κατά την εναρκτήρια δήλωσή της, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα έδινε προτεραιότητα στον αγώνα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, η Βελγίδα ευρωβουλευτής, ρωτούσε την Κομισιόν, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει βραχυπρόθεσμα, για να αντιμετωπίσει την αύξηση της παιδικής εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνέπεια της πανδημίας COVID-19.
Ρωτούσε, ακόμη, ότι πώς προτίθεται η Κομισιόν να ενσωματώσει διασφαλίσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της Ευρώπης δεν παράγονται με τη χρήση παιδικής εργασίας.
Ο αρμόδιος Επίτροπος εδέησε να απαντήσει σήμερα αλλά με την απάντηση του, δεν δίνει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα της Βελγίδας ευρωβουλευτή.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου...
Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (20.10.2020)
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε αδυναμίες στο παγκόσμιο επιχειρηματικό μοντέλο και σε μη ρυθμιζόμενες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η οδηγία 94/33 / ΕΚ για την προστασία των νέων κατά την εργασία απαγορεύει την παιδική εργασία στην ΕΕ.
Η εφαρμογή του εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, η οποία, κατά περίπτωση, θεσπίζει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής αύξησης της παιδικής εργασίας στην Ένωση λόγω της πανδημίας.
Η ανακοίνωση «Η στιγμή της Ευρώπης: Επισκευή και προετοιμασία για την επόμενη γενιά» ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης (για το 2021). Θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την παιδική εργασία, το περιβαλλοντικό καθήκον της φροντίδας και τη δέουσα επιμέλεια σε όλες τις οικονομικές αλυσίδες αξίας και θα βασιστεί στα αποτελέσματα δύο μελετών: στις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού και στα καθήκοντα των διευθυντών και στη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση.
Σε διεθνές επίπεδο, η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για την προώθηση της δέουσας επιμέλειας των αλυσίδων εφοδιασμού μέσω της εξωτερικής δράσης και της προώθησης διεθνών μέσων, τα οποία αναφέρονται επίσης στη δέουσα επιμέλεια στην παιδική εργασία. Οι εμπορικές ρυθμίσεις της ΕΕ προωθούν την εφαρμογή των συμβάσεων παιδικής εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε για μια πολιτική μηδενικής ανοχής για την παιδική εργασία.
Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος πώς να προωθήσει περαιτέρω την αξιοπρεπή εργασία, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της παιδικής εργασίας σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού με ολοκληρωμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. Τα δικαιώματα των προετοιμασιών στρατηγικής για τα παιδιά περιλαμβάνουν εκτεταμένες διαβουλεύσεις για παιδιά.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr