Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει, από εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που στάλθηκε σήμερα, σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες και στο οποίο, ρητά αναφέρεται ότι:
-Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η Επιτροπή ξεκίνησε την πρώτη φάση διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, σχετικά με τους δίκαιους κατώτατους μισθούς για τους εργαζόμενους στην ΕΕ, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την πιθανή κατεύθυνση της δράσης της ΕΕ.
-Με βάση τις απαντήσεις που ελήφθησαν, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για δράση της ΕΕ.
-Η δεύτερη φάση της διαβούλευσης ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου 2020, με προθεσμία στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 για τους κοινωνικούς εταίρους να γνωμοδοτήσουν. Αναμένεται πρόταση της Κομισιόν έως τα τέλη του 2020.
- Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει οδηγία. Αντίθετα, οι οργανώσεις εργοδοτών πιστεύουν ότι ο καθορισμός των μισθών πρέπει να αφεθεί στους κοινωνικούς εταίρους σε εθνικό επίπεδο. Κατά την άποψή τους, εάν η Επιτροπή επιθυμούσε να ενεργήσει, θα ήταν αποδεκτή μόνο σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στο ενημερωτικό έγγραφο αναφέρεται ότι, το 2020, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν έναν νόμιμο ελάχιστο μισθό (21 από 27), ενώ έξι άλλα έχουν καθορίσει επίπεδα μισθών μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκφρασμένα σε ευρώ, οι μηνιαίοι ελάχιστοι μισθοί ποικίλλουν ευρέως στην ΕΕ, από 312 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.142 ευρώ στο Λουξεμβούργο (Ιούλιος 2020).
Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια και στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Covid 19, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού θεωρείται όλο και περισσότερο ένα χρήσιμο μέσο για τη διασφάλιση δίκαιων μισθών και κοινωνικής ένταξης.
Τον Νοέμβριο του 2017, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διακήρυξαν από κοινού τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, καθορίζοντας τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκαιους μισθούς για τους εργαζόμενους. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δείξει την προθυμία της να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε στις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές ότι θα προτείνει ένα νομικό μέσο που θα διασφαλίζει ότι κάθε εργαζόμενος στην Ένωση έχει έναν δίκαιο ελάχιστο μισθό. Αυτοί οι ελάχιστοι μισθοί πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με τις εθνικές παραδόσεις, μέσω συλλογικών συμβάσεων ή νομικών διατάξεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε συχνά το ζήτημα του χαμηλού εισοδήματος και του ελάχιστου εισοδήματος την τελευταία δεκαετία, υποστηρίζοντας μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς.
Όλο το ενημερωτικό έγγραφο στ’ αγγλικά ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr