Την είδηση μετέδωσε το δίκτυο Sky News, εκτιμώντας ότι πρόκειται για το σημείο καμπής στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών, το οποίο φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την "ασύντακτη" αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
{https://twitter.com/SkyNews/status/1317144159271124997}
Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο πλευρές θα διεξάγουν το μεταξύ τους εμπόριο με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατά το μοντέλο π.χ. των εμπορικών σχέσεων ΕΕ και Αυστραλίας, όπως είχε τονίσει νωρίτερα σήμερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά τους τελευταίους μήνες για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία των δύο μερών, μολονότι το Η.Β. είχε ζητήσει μια "καθόλου περίπλοκη" συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει με την ΕΕ ο Καναδάς.
"Δεδομένου ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δείχνει να απορρίπτει οριστικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης με τον Καναδά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια σχέση - από την 1η Ιανουαρίου - οι οποίες θα προσομοιάζουν στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Αυστραλίας, βασισμένες στις απλές αρχές του ελεύθερου εμπορίου".
Ο Μπ. Τζόνσον κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι επιζητεί κατά "απαράδεκτο τρόπο έναντι μιας ανεξάρτητης χώρας" να ασκεί έλεγχο στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στον τομέα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα.
Αφήνοντας ωστόσο ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Η.Β. τόνισε: "Αυτό που τους λέμε (σ.σ. στην ΕΕ) είναι να έλθετε εδώ, σε εμάς, εάν υπάρξει από την πλευρά σας κάποιου είδους δομική αλλαγή προσέγγισης ως προς το ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας".
Πάντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επανέλαβε, μετά τις δηλώσεις Τζόνσον, ότι η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται προς επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία, "όχι όμως με κάθε τίμημα", ενώ σημείωσε ότι, όπως ήταν προγραμματισμένη, η ομάδα διαπραγματευτών της ΕΕ θα ταξιδέψει στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα προς εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, κάτι όμως που τίθεται εν αμφιβόλω μετά την κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν, δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον αρχιδιαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά "όχι με κάθε κόστος".
"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φθάσουμε σε συμφωνία, όχι όμως ανεξαρτήτως κόστους", τόνισε ο κ. Μισέλ.
"Οποιαδήποτε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση θα πρέπει να βασίζεται στην εντολή που έχουμε, ειδικά όσον αφορά τους κανόνες που αφορούν τον ανταγωνισμό, την αλιεία και την διακυβέρνηση. Σε αυτά τα ζητήματα, ανησυχούμε για την έλλειψη προόδου στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Είμαστε 100% ενωμένοι και υποστηρίζουμε τον αρχιδιαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Καλούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις", πρόσθεσε.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν η Βρετανία να εφαρμόσει "πλήρως" τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, "τελεία και παύλα", δήλωσε ακόμη ο κ. Μισέλ.
"Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα", υπογράμμισε καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ διεξάγονται με μεγάλη βραδύτητα. Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον που αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Δεν μπορούμε να δεχθούμε βρετανικό ντάμπινγκ"
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι έτοιμος για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι "υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει" για την επίτευξή της.
"Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία με το Η.Β., θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Η ΕΕ θα μείνει ήρεμη, ενωμένη και αποφασισμένη", υπογράμμισε.
Σημείωσε παράλληλα ότι οι κανόνες σχετικά με τον ισότιμο ανταγωνισμό (level playing field) αφορά την αποφυγή κάθε αθέμιτου προνομίου μεταξύ των επιχειρήσεων των χωρών της ΕΕ και εκείνων του Η.Β.
"Η εθνική κυριαρχία την οποία θα ανακτήσει πλήρως τον Ιανουάριο η Βρετανία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ντάμπινγκ έναντι των επιχειρήσεων με έδρα την ΕΕ", συνέχισε ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.
Το πλήρες κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο απάντησε σήμερα ο Μπ. Τζόνσον, είχε ως εξής:
Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, 15 Οκτωβρίου 2020
II. Σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σημειώνει με ανησυχία ότι η πρόοδος στα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος για την Ένωση εξακολουθεί να μην επαρκεί για την επίτευξη συμφωνίας.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη βούληση της Ένωσης να τηρήσει μία όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των διαπραγματευτικών οδηγιών της 25ης Φεβρουαρίου 2020, και με σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών καθώς και των δηλώσεων και διακηρύξεων που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως εκείνων της 25ης Νοεμβρίου 2018, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία.
5. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες και ζητεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.
6. Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την εσωτερική αγορά το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την υποχρέωση πλήρους και έγκαιρης εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης και των πρωτοκόλλων της.
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους ώστε να υπάρχει εγρήγορση και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για κάθε πιθανή έκβαση, όπως το να μην επιτευχθεί συμφωνία, και καλεί ιδίως την Επιτροπή να εξετάσει εγκαίρως μονομερή και περιορισμένης διάρκειας μέτρα έκτακτης ανάγκης προς το συμφέρον της ΕΕ.
8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να έχει υπό την εποπτεία του το συγκεκριμένο ζήτημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr