«Τελεία και παύλα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των «27».
«Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα» υπογράμμισε καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ διεξάγονται με μεγάλη βραδύτητα.
«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος» δήλωσε ο Μισέλ ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών που εκπροσωπούν τις 27 χώρες της Ένωσης.
Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η εγγύηση των αλιευτικών δικαιωμάτων, η εξεύρεση τρόπων επίλυσης των διαφορών και η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού είναι καθοριστικά για την προστασία «εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας».
«Είμαστε 100% ενωμένοι» είπε, τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει «να κάνει τα απαραίτητα βήματα» για να άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.
Μπαρνιέ: Δεν μπορούμε να δεχθούμε βρετανικό ντάμπινγκ
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι έτοιμος για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι "υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει" για την επίτευξή της.
"Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία με το Η.Β., θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Η ΕΕ θα μείνει ήρεμη, ενωμένη και αποφασισμένη", υπογράμμισε.
Σημείωσε παράλληλα ότι οι κανόνες σχετικά με τον ισότιμο ανταγωνισμό (level playing field) αφορά την αποφυγή κάθε αθέμιτου προνομίου μεταξύ των επιχειρήσεων των χωρών της ΕΕ και εκείνων του Η.Β.
"Η εθνική κυριαρχία την οποία θα ανακτήσει πλήρως τον Ιανουάριο η Βρετανία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ντάμπινγκ έναντι των επιχειρήσεων με έδρα την ΕΕ", συνέχισε ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.
Έκπληξη στο Λονδίνο
Ο Βρετανός βασικός διαπραγματευτής για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, αντέδρασε στις θέσεις που εξέφρασε η Ένωση διά στόματος Μισέλ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του και παραπέμποντας σε δηλώσεις τις οποίες πρόκειται να κάνει αύριο ο πρωθυπουργός του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον.
"Απογοητευμένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις ΗΒ/ΕΕ. Έκπληκτος που η ΕΕ δεν δηλώνει πλέον δεσμευμένη σε εντατικές διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εταιρική σχέση", έγραψε ο Βρετανός πολιτικός.
"Ο Μπόρις Τζόνσον", κατέληξε ο κ. Φροστ, "θα περιγράψει συνολικά την αντίδραση και την προσέγγιση της Βρετανίας την Παρασκευή".
Αναλυτικά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σημειώνει με ανησυχία ότι η πρόοδος στα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος για την Ένωση εξακολουθεί να μην επαρκεί για την επίτευξη συμφωνίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη βούληση της Ένωσης να τηρήσει μία όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των διαπραγματευτικών οδηγιών της 25ης Φεβρουαρίου 2020, και με σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών καθώς και των δηλώσεων και διακηρύξεων που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως εκείνων της 25ης Νοεμβρίου 2018, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες και ζητεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.
Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την εσωτερική αγορά το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την υποχρέωση πλήρους και έγκαιρης εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης και των πρωτοκόλλων της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους ώστε να υπάρχει εγρήγορση και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για κάθε πιθανή έκβαση, όπως το να μην επιτευχθεί συμφωνία, και καλεί ιδίως την Επιτροπή να εξετάσει εγκαίρως μονομερή και περιορισμένης διάρκειας μέτρα έκτακτης ανάγκης προς το συμφέρον της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να έχει υπό την εποπτεία του το συγκεκριμένο ζήτημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr