Η εξέλιξη αυτή επιφέρει πλήγμα στη γαλλική πρωτοβουλία που στόχο είχε να συσπειρώσει τους ηγέτες των φατριών για να αντιμετωπίσουν μαζί την χειρότερη κρίση που έχει πλήξει τη χώρα από τον εμφύλιο του 1975-1990.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Αντίμπ, πρώην πρέσβης στο Βερολίνο, επελέγη στις 31 Αυγούστου προκειμένου να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο κατόπιν παρέμβασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την οποία εξασφαλίστηκε συναίνεση για τον διορισμό του σε μια χώρα στην οποία η εξουσία μοιράζεται μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών.
Πηγή προσκείμενη στον κ. Μακρόν δήλωσε πως η κατάσταση που οδήγησε στην παραίτηση του κ. Αντίμπ ισοδυναμεί με «συλλογική προδοσία» από τα πολιτικά κόμματα, όμως η Γαλλία, της οποίας ο Λίβανος είναι πρώην αποικία, δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα.
Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που είχε καταρτίσει η Γαλλία, η νέα κυβέρνηση θα λάμβανε γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να λάβει διεθνή βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διορθωθεί η καταχρεωμένη οικονομία της χώρας.
Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας, επέφερε ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα στη χώρα.
Ο κ. Αντίμπ, Σουνίτης Μουσουλμάνος, ανακοίνωσε πως παραιτείται, αλλά πως ο Λίβανος δεν πρέπει να εγκαταλείψει το γαλλικό σχέδιο ή να σπαταλήσει την καλή θέληση του κ. Μακρόν.
«Τονίζω πως η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνεχιστεί», είπε μετά τη συνάντησή του με τον Χριστιανό πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Αούν, ενώ ευχήθηκε καλή τύχη στον διάδοχό του στο «δύσκολο έργο» του σχηματισμού κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr