Όπως ανέφερε ο Βιλερουά, η ΕΚΤ προσπαθεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε ρυθμό «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%», χωρίς όμως να το καταφέρνει για χρόνια παρά τα τεράστια οικονομικά κίνητρα για την αύξηση των τιμών.
Ο Βιλερουά, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι «συμμετρικός» και δεν αποτελεί το ανώτατο όριο -όπως δείχνει μερικές φορές-, καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανεχθεί μία υπέρβαση πάνω από το επίπεδο αυτό για κάποιο διάστημα, χωρίς να χρειασθεί να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει συχνά τη δέσμευσή του για μία συμμετρία», δήλωσε ο Βιλερουά κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας στο Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.
«Ωστόσο, πρέπει να εξετάσουμε εάν η τρέχουσα διατύπωση δημιουργεί αμφιβολίες», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ οφείλει να συζητήσει την ακριβή διαμόρφωση του στόχου της, όπως τόνισε, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσει το περιθώριο ανόδου του πληθωρισμού και πιθανώς να συμπεριλάβει «τις αποκτήσεις κατοικιών», όπως κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η Fed έδωσε λιγότερη βαρύτητα στις ανησυχίες σχετικά με τον υψηλό πληθωρισμό, στη σημαντική αναθεώρηση της προσέγγισης της νομισματικής πολιτικής της, ασκώντας πίεση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αναθεώρηση της δική της πολιτικής.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, ο Βιλερουά απέρριψε τις «φήμες» ότι στερείται πυρομαχικών και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητά της και την ικανότητά της να δράσει περαιτέρω.
«Εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ διαθέτει άφθονο χώρο για ελιγμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr