Στο Ψήφισμα, που στηρίχθηκε στην έκθεση του Αγγλου βουλευτή της Ομάδας των Συντηρητικών Ian Liddell-Grainger, υποστηρίζεται μεν ότι τα κράτη και οι δημόσιες αρχές πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη διάσωση ζωών και στην προστασία των πληθυσμών, αλλά επισημαίνεται ότι «Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία ως πρόσχημα για την καταστροφή του δημοκρατικού κεκτημένου».
Υποστηρίζεται ακόμη ότι, τα τυχόν μέτρα έκτακτης ανάγκης που θεσπίζονται, για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει να «υπερβαίνουν τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τα δικαιολογεί».
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κοινοβούλια θα πρέπει «να συνεχίσουν να παίζουν τον τριπλό ρόλο τους στην εκπροσώπηση, τη νομοθεσία και την εποπτεία», ενώ το τελευταίο είναι ακόμη πιο σημαντικό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, τονίζεται στο Ψήφισμα.
Τέλος, με το Ψήφισμα, καλούνται τα κράτη μέλη και τά κράτη παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσουν ότι τα διαγνωστικά εργαλεία, οι θεραπείες και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των 830 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr