Επιστήμονες από το Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου αναλύουν τον νέο κορονοϊό και πιστεύουν πως βρήκαν την "αχίλλειο πτέρνα" του.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακάλυψή τους θα μπορούσε σε βραχυπρόθεσμο στάδιο να οδηγήσει στην καλύτερη θεραπεία της COVID-19, και μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι σε θέση να εμποδίσουν εντελώς τον ιό από το να είναι μολυσματικός καθώς και να τον σταματήσουν προτού να εξαπλώνεται.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έχει δημοσιεύσει τα ευρήματά της στο περιοδικό Science, και περιέγραψε τη μελέτη που διεξήγαγε ως «πρωτοποριακή».
Η ομάδα ανακάλυψε ότι θαμμένο βαθιά στις «ακίδες» που χρησιμοποιεί ο SARS COV-2 προκειμένου να «αγκιστρώνεται» σε ανθρώπινους οργανισμούς, υπήρχε ένα μικρό μόριο το οποίο ονομάζεται λινελαϊκό οξύ.
Ο ιός χρησιμοποιεί το λιπαρό αυτό οξύ προκειμένου να αποκτά ενιαία υπόσταση και να εξαπλώνεται και η επιστημονική ομάδα περιέγραψε την ανακάλυψη αυτή ως σημαντική καθώς σημαίνει ότι πλέον υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί αυτή η διαδικασία σύνδεσης και πιθανώς να καταστεί μη μολυσματικός ο ιός.
Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει πολύ καλύτερες θεραπείες βραχυπρόθεσμα, με τη χρήση του ίδιου του λινελαϊκού οξέος.
Ο οργανισμός δεν το παράγει φυσικά, όμως το λαμβάνουμε μέσω της τροφής και είναι σημαντικό για να διατηρεί υγιείς τους πνεύμονές μας.
Η ανακάλυψη αυτού του λιπαρού οξέος έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως τρόπος για να καταστούν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά στον «αφοπλισμό» του κορωνοϊού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr