Στέλνουμε «ισχυρό» μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και έγινε πιο συγκεκριμένο σημειώνοντας πως «Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας» είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».
H EE παντως δεν επέβαλε κυρώσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άσκησε βέτο η Κύπρος, σε στάση διαμαρτυρίας για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε να επιβληθούν αντίστοιχες κυρώσεις και στην Τουρκία για να πει "ναι" στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας.
Το ζήτημα της Λευκορωσίας, όπως φυσικά και αυτό της Τουρκίας παραπέμφθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini.
Να θυμίσουμε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Τα μέτρα στοχεύουν τρεις εταιρείες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο άτομα από τη Λιβύη που παρείχαν πλοία, αεροπλάνα ή άλλου είδους εξοπλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr