Ειδικότερα, η διήμερη συνάντηση που ξεκίνησε την Τρίτη, είναι η πρώτη μετά την πρόσφατη αλλαγή στάσης της Fed αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, με την ομοσπονδιακή τράπεζα να προτίθεται να επιτρέπει στον πληθωρισμό να κινείται άνω του 2%.
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική στη νομισματική της πολιτική, ακόμη και αν η ανεργία συνεχίσει να μειώνεται με ταχύτερους από τον αναμενόμενο ρυθμούς, η κεντρική τράπεζα δε σκοπεύει να λειτουργήσει ανασχετικά για τη δυναμική του πληθωρισμού.
Οι αξιωματούχοι της Fed δε φαίνονται έτοιμοι να μετουσιώσουν αυτό το πλαίσιο σε μια ρητή υπόσχεση να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας στο τρέχον εύρος από 0% έως 0,25% έως ότου επιτευχθούν ορισμένα οικονομικά κριτήρια - για παράδειγμα, ο πληθωρισμός 2,5%.
Παράλληλα, η Fed μπορεί επίσης να παραμείνει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως μέσο για την υποστήριξη της ανάκαμψης των ΗΠΑ από την ύφεση που προκλήθηκε από την επιδημία του κορονοϊού και όχι απλώς για να παρέχει ρευστότητα σε εύθραυστες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σημειώνεται πως η αμερικανική οικονομία, έχει ανακτήσει περίπου τις μισές από τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν τους πρώτους δύο μήνες της ύφεσης, η ανεργία μειώθηκε στο 8,4% από τα υψηλά επίπεδα του 14,7%, ενώ και η κατασκευαστική δραστηριότητα και οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.
Σύμφωνα με το Reuters, τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης της Fed, Τζερόμ Πάουελ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η ύφεση είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί χωρίς κρατική βοήθεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr