Η τηλεόραση έχει αντικαταστήσει τους δασκάλους και τους συμμαθητές του καθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία επ΄αόριστον τον Μάρτιο για να μειώσει την εξάπλωση του κορονοϊού και δεν αναμένεται να ανοίξουν το νωρίτερο πριν από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τη Unicef, πολλά παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα τηλεδιδασκαλίας και τουλάχιστον τα μισά από τα παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική που πηγαίνουν σχολείο δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Έτσι κάποια, όπως ο Μιγκουέλ, παρακολουθούν έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που σχεδίασε η μη κυβερνητική οργάνωση της Τανζανίας, Ubongo, η οποία προσφέρει δωρεάν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σταθμούς της Αφρικής.
"Άλλα προγράμματα είναι μόνο για διασκέδαση, αλλά η Ubongo βοηθάει τα παιδιά", λέει η μητέρα του στο Reuters. "Μπορεί τώρα να διακρίνει πολλά σχήματα και χρώματα, τόσο στα αγγλικά όσο και στα σουαχίλι".
Τον Μάρτιο, προγράμματα της Ubongo (στα σουαχίλι σημαίνει μυαλό) μεταδίδονταν σε μια περιοχή που κάλυπτε περίπου 12 εκατομμύρια νοικοκυριά σε εννέα χώρες, εξηγεί η Ιμάν Λιπούμπα, η επικεφαλής επικοινωνίας της μκο. Μέχρι τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 17 εκατομμύρια σε 20 χώρες.
"Η πανδημία του κορονοϊού μας ανάγκασε να αναπτυχθούμε γρήγορα", πρόσθεσε.
Μια ομάδα καλλιτεχνών, μεταρρυθμιστών και εκπαιδευτικών ίδρυσαν το δίκτυο Ubongo TV στην Τανζανία το 2014.
Έκτοτε έχει λάβει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές και έχει κερδίσει 700.000 δολάρια από το YouTube, από τις πωλήσεις προϊόντων, από την συμπαραγωγή προγραμμάτων και από την άδεια χρήσης χαρακτήρων.
Για τον Μιγκουέλ και για άλλους μικρούς μαθητές, προγράμματα σαν αυτό της Ubongο είναι και η μοναδική πρόσβαση στην εκπαίδευση επί του παρόντος.
Το υπουργείο Παιδείας της Κένυας λέει ότι τα σχολεία μπορούν να ξανανοίξουν όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού θα μειωθεί σημαντικά.
Στοιχεία από το υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 36.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 620 θάνατοι.
Η τηλεόραση όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα την σχολική τάξη.
"Ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά μέσω των προγραμμάτων είναι διαφορετικός από τον τρόπο της διάδρασης των παιδιών με άλλους και με τους δασκάλους. Ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν σύντομα", λέει ο πατέρας του μικρού, ο Νιάγκα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr