Η απάντηση της Επιτρόπου, εκμαιεύθηκε, από ερώτηση που κατέθεσε, στις 23 Απριλίου 2020, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Patrick Breyer, με την οποία ρωτούσε την Κομισιόν, «αν μπορεί να επιβεβαιώσει την έρευνα που καταδεικνύει ότι η ανίχνευση εφαρμογών που προορίζονται να μειώσουν τον αριθμό των μολυσμένων παραγόντων είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη διεξαγωγή τυχαίων δοκιμών».
Στην ερώτηση του ο Γερμανός ευρωβουλευτής υπογράμμιζε ότι, «η γενική και αδιάκριτη συλλογή δεδομένων ανώνυμης τοποθεσίας, που παρέχονται από φορείς εκμετάλλευσης κινητών τηλεφώνων επιτρέπει στις δημόσιες αρχές να προσδιορίζουν όλες τις δημόσιες και μη δημόσιες συναντήσεις των πολιτών» και ρωτούσε την Κομισιόν αν συμφωνεί ότι, η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης δεδομένων δημιουργεί τις δυνατότητες ελέγχου του πλήθους, ιδίως καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου και πληροφοριών μπορούν να προσδιορίσουν τους συμμετέχοντες σε συναντήσεις που εντοπίστηκαν ζητώντας εξατομικευμένα δεδομένα επικοινωνίας.
Δυστυχώς, με την σημερινή της απάντηση η Κύπρια Επίτροπος Υγείας, εκτός του ότι ομολογεί πως «δεν έχει επιεβεβαιωθεί ακόμη η αποτελεσματικότητα του μέτρου παρακολούθησης κινητών, ως απάντηση στην πανδημία», δεν διευκρινίζει επαρκως και το ποιοί εγγυώνται για την ασφάλεια των δεδομένων που συγκεντρώνονται.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου.
Στέλλα Κυριακίδη, 14 Σεπτεμβρίου 2020
«Η ανίχνευση επαφών στοχεύει στη μείωση της μετάδοσης, μέσω της αναγνώρισης και της απομόνωσης των ατόμων που εκτίθενται σε λοίμωξη. Οι εφαρμογές για κινητά έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν αυτήν τη διαδικασία, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και η πιλοτική αξιολόγηση θα είναι απαραίτητη.
Η καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σχετικά με την ανίχνευση επαφών, συνιστά τη δοκιμή μόνο εκείνων των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα. Συνιστάται στοχοθετημένη δοκιμή για άτομα με συμπτώματα COVID ανεξάρτητα από το αν οι εφαρμογές έχουν αναγνωριστεί ως επαφές ή όχι. Η τυχαία δοκιμή δεν συνιστάται εκτός εάν προβλέπεται στα πλαίσια μιας μελέτης.
Οι δυνατότητες δοκιμής θα πρέπει να επιτρέπουν τον εντοπισμό ατόμων με συμπτώματα COVID-19, προκειμένου να ξεκινήσει η ανίχνευση επαφών. Ένα επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα δοκιμής είναι το σημείο εκκίνησης για όλα τα ίχνη επαφής (εφαρμογές ή συμβατικά).
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ανίχνευσης επαφών σε σχέση με τον τυχαίο έλεγχο είναι ότι η ανίχνευση επαφών επιτρέπει μια μεγαλύτερη δυνατότητα να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης μέσω της καραντίνας όσων εκτίθενται σε μόλυνση.
Οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και δεδομένων επικοινωνίας από δημόσιες αρχές διέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων .
Από όσα γνωρίζει η Επιτροπή, οι τρέχουσες συνεργασίες μεταξύ φορέων τηλεπικοινωνιών και δημόσιων αρχών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 βασίζονται μόνο σε ανώνυμα και συγκεντρωτικά δεδομένα τοποθεσίας, που δεν επιτρέπουν τον επαναπροσδιορισμό ή την παρακολούθηση ατόμων.
Λόγω της ύπαρξης κοινής προσέγγισης σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση που καλύπτει τη χρήση ανώνυμων δεδομένων κινητικότητας, καθορίζοντας αρχές για την ασφάλεια των δεδομένων και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η προστασία δεδομένων ή η δικαίωμα συναρμολόγησης».
Νίκος Ρούσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr