Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο. Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας. Ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή θα είναι ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να έχουν πλήρη συζήτηση όλων των πτυχών της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και να δούμε πώς θέλουμε να προχωρήσει υπό το πρίσμα των πρόσφατων και των επόμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την άλλη πλευρά, ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λένερσιτς, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες (σ.σ. Μόρια) που πλήττονται. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που στέλνουν βοήθεια και θέτουν σε εφαρμογή την αλληλεγγύη της ΕΕ».
Η νέα υποστήριξη έρχεται μετά από αυτή που εστάλη από την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία από τον Απρίλιο, η οποία περιλαμβάνει μονάδες στέγασης, υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη μπάνιου, τέσσερα ιατρικά εμπορευματοκιβώτια και έναν ιατρικό σταθμό.
Επιπλέον, απαντώντας σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 είδη στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διευκολύνει την παροχή βοήθειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr