Όπως δε υπογραμμίζει ο Επίτροπος, «εκτός από την απώλεια αυτή, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες επιζήμιες επιπτώσεις στις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και στα έννομα συμφέροντα των νομοταγών επιχειρήσεων».
Ωστόσο, όπως αναφέρει, η Κομισιόν συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού, το οποίο επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ και των κρατών μελών και από τον Δεκέμβριο του 2018, έχει εγκρίνει νέο σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει, για τον σκοπό αυτό, 50 στοχευμένες δράσεις πολιτικής και μέτρα επιβολής, τα οποία αποσκοπούν επίσης στην προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.
Όπως υποστηρίζει ο Επίτροπος, με βάση το ενωσιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων βοηθά τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις κινήσεις των προϊόντων καπνού και να καθορίζουν πότε ένα προϊόν εκτρέπεται στην παράνομη αγορά.
Από τον Μάιο του 2019, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια πακέτα τσιγάρων και καπνού, για στριφτά τσιγάρα, έχουν σημανθεί με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης .
Όσον αφορά τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει μια μόνιμη εντολή διεξαγωγής ερευνών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και συντονίζει τις πολύπλοκες διασυνοριακές επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου που διεξάγονται από τις αρχές επιβολής του νόμου εντός και εκτός της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η είσπραξη των διαφυγόντων δασμών και η δίωξη των δραστών.
Για παράδειγμα, καταλήγει στην απάντηση του ο Επίτροπος, το 2019 η δράση της OLAF συνέβαλε στην κατάσχεση άνω των 250 εκατομμυρίων τσιγάρων.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr