Μία πρόγευση για τα φιλόδοξα κυβερνητικά σχέδια είχε δώσει προ ημερών ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν. Όπως ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι υπηρεσίες υγείας (Gesundheitsämter) στον αγώνα κατά της πανδημίας- που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα- η κυβέρνηση αποφάσισε να τις ενισχύσει με κονδύλια συνολικού ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τα χρήματα αυτά προκηρύσσονται νέες θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενισχύονται οι τεχνολογικές υποδομές και βελτιώνεται η ψηφιακή διασύνδεση των κατά τόπους υπηρεσιών, ώστε να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις.
Στον αγώνα κατά του κορωνοϊού οι υπηρεσίες υγείας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, καθώς έχουν αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών, μπορούν να δώσουν εντολή για τεστ κορωνοϊού, είναι επιφορτισμένες με την ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ παράλληλα ελέγχουν την τήρηση της υποχρεωτικής καραντίνας. Πρόκειται, σύμφωνα με την DW, για 375 δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες κατά γενική ομολογία έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής καλά στο δύσκολο έργο της πρόληψης και του ελέγχου της πανδημίας.
Κενές θέσεις, αμέτρητες υπερωρίες
Ωστόσο, τα συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας δεν μπορούν να καλύψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας τους τελευταίους μήνες- προβλήματα που επισημαίνουν πολιτικοί της αντιπολίτευσης, αλλά και οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς. Ο Χάινεργ Γκανγκ, στέλεχος των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Υγείας στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, τονίζει ότι «από τις αρχές της πανδημίας, δηλαδή από τον Φεβρουάριο, οι υπηρεσίες υγείας έχουν φτάσει στα όριά τους και για πολλούς εργαζόμενους οι αντοχές έχουν εξαντληθεί». Το συνδικάτο των ιατρών στον δημόσιο τομέα (BVÖGD) επισημαίνει ότι έχουν συσσωρευθεί «αμέτρητες» υπερωρίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί δεν προλάβαιναν καν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και διανυκτέρευαν στην υπηρεσία.
Λογικά τη λύση θα πρέπει να δώσουν οι περίπου 5.000 νέες προσλήψεις στα επόμενα δύο χρόνια, τις οποίες έχει ήδηεξαγγείλλει η πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν οι οργανικές θέσεις που ήδη υπάρχουν. Στη Βαυαρία για παράδειγμα, από τις συνολικά 347 οργανικές θέσεις είχαν πληρωθεί μέχρι τις αρχές της χρονιάς μόλις 314. Όπως τονίζει ο Μίχαελ Κράκαου από το συνδικάτο ιατρών MarburgerBund «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι χρειάζονται νέες προσλήψεις, μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μείνουν κενές θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι απολαβές και οι συνθήκες εργασίας δεν θεωρούνται ελκυστικές».
«Αναρμόδια» η κεντρική κυβέρνηση
Μπορεί το πρόβλημα αυτό να ξεπεραστεί με την επιπλέον χρηματοδότηση των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα έξι χρόνια που εξαγγέλλει ο υπουργός Υγείας; Μάλλον όχι, γιατί η πληρωμή των ιατρών που εργάζονται στο Δημόσιο δεν αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης, αλλά της κατά τόπους δημοτικής Αρχής. Απευθείας χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία δεν προβλέπεται στο γερμανικό Σύνταγμα. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ δηλώνει ότι χαιρετίζει μεν την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για ένα «πρωτοφανές» πακέτο οικονομικής ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας, προειδοποιεί ωστόσο ότι «η πλήρωση 5.000 θέσεων δεν γίνεται με μία απλή (κυβερνητική) απόφαση». Ο ίδιος πιστεύει ότι απαιτείται μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ιατρούς στο Δημόσιο, η οποία θα τους εξασφαλίζει υψηλότερες αμοιβές.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, έξι στους δέκα Γερμανούς πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται καλύτερα σε τοπικό επίπεδο, με αποκεντρωμένες δομές λήψης αποφάσεων. Μάλιστα στα ανατολικογερμανικά κρατίδια το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο (63,6%) απ΄ότι στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας (59,1%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr