Παρόλο που το 2020 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για μία ενδεχόμενη επανεκλογή του Τραμπ, πλέον οι δημοσκοπήσεις -κυρίως λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας από τον Τραμπ- δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον Μπάιντεν.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η ελβετική τράπεζα UBS επισημαίνει τις επενδυτικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (european asset classes), ανάλογα με τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών. Συνοπτικά, η UBS αναμένει ότι το αμερικανικό δολάριο θα συνεχίσει να εξασθενεί έναντι του ευρώ, αλλά με ταχύτερο ρυθμό σε περίπτωση που επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί.
Οικονομία
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω δύο βασικών και ολοένα πιο αλληλοσυνδεόμενων «καναλιών».
Το πρώτο «κανάλι» είναι το εμπόριο, καθώς οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του συνόλου των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 16%, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσω των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο για την Ευρωζώνη. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ είναι εξίσου σημαντική, καθώς το 16% της εγχώριας προστιθέμενης αξίας από τις εξαγωγές προέρχεται από το εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Το δεύτερο «κανάλι», σύμφωνα με την UBS, είναι η εξωτερική πολιτική. Η μονοδιάστατη προσέγγιση, που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων, από την πανδημία και το εμπόριο έως τα γεωπολιτικά ζητήματα, άφησε την Ευρώπη κάπως απομονωμένη. Όποιο διπλωματικό «μονοπάτι» και να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στο μέλλον, θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις σχέσεις τους με την Ευρώπη και την αντίστοιχη οικονομική τους πρόοδο, εξαιτίας της ψυχρότητας των δύο πλευρών, που προηγήθηκε.
Νομίσματα
Στο βασικό της σενάριο η UBS κάνει λόγο για ομαλοποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2021, η οποία θα ωφελήσει περισσότερο το ευρώ σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.
Η ελβετική τράπεζα αναμένει επίσης ανάκαμψη της βρετανικής λίρας, η οποία δέχθηκε μεγάλη πίεση λόγω των περίπλοκων διαπραγματεύσεων για το Brexit τα τελευταία δύο χρόνια και εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Βρετανία, αλλά και στην ηπειρωτική Ευρώπη, λόγω Covid-19.
Σύμφωνα με την UBS, το δολάριο θα συνεχίσει να εξασθενεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και επισημαίνει πως η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη σε περίπτωση που επικρατήσει ο Μπάιντεν.
Μετοχές
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει αντίκτυπο σε ορισμένους επενδυτικούς τομείς, αλλά οποιαδήποτε ευρεία επίδραση στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών πιθανότατα θα προέλθει από αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή στους φορολογικούς συντελεστές.
Εάν, για παράδειγμα, ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές και οι συντελεστές φόρου εταιρειών αυξηθούν από 21% σε 28%, είναι φυσικό επακόλουθο ότι θα μειωθούν τα κέρδη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.
Συνολικά, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στο συντελεστή νομίσματος ή φόρου εταιρειών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτές συνολικά αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένες. Βέβαια, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Ομόλογα
Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων έχει σήμερα δύο κυρίαρχους παράγοντες απόδοσης: πρώτον, τις παγκόσμιες εξελίξεις γύρω από το ξέσπασμα του κορονοϊού -με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος στην Ευρώπη- και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η πρόσφατη απόφαση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι υπάρχουσες εφεδρικές εγκαταστάσεις όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη σε ασφάλιστρα κινδύνου (risk premiums) περιφερειακών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία και των οποίων η βιωσιμότητα του χρέους ενδέχεται να αμφισβητηθεί ξανά στο μέλλον.
Η UBS αναμένει ότι οι αμερικανικές εκλογές θα έχουν μικρό αντίκτυπο στα επιτόκια, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν πολύ χαμηλά για αρκετά χρόνια, ενώ παράλληλα αναμένει μικρές πιέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθωρισμό.
Η εξέλιξη της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη και οι αγορές εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ, θα πρέπει τέλος, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, να είναι πιο συναφείς παράγοντες για τα spread των εταιρικών πιστώσεων τους επόμενους μήνες από ό,τι τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr