Ο τουρκικός στρατός χρειάζεται αναβαθμίσεις πολύ πέραν της αγοράς των προηγμένων συστημάτων S-400 από τη Μόσχα, ανέφερε σε συνέντευξή του χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Αν δεν θέλετε να αγοράσουμε από αλλού, τότε πρέπει να μας πουλήσετε», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. «Αν δεν το κάνετε, θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε από αλλού. Σήμερα, μπορεί να είναι οι S-400. Αύριο θα είναι κάποιο άλλο (οπλικό) σύστημα. Δεν έχει σημασία».
Τα παραπάνω σχόλια είναι η πιο ξεκάθαρη και άμεση δήλωση μέχρι στιγμής, της πρόθεσης της Άγκυρας να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις δυνατότητες αεράμυνας που διαθέτει, ακόμη και με τίμημα την καταστροφή των δεσμών της με το ΝΑΤΟ. Αν και υπάρχει ήδη μια συμφωνία για μια δεύτερη από κοινού παραγωγή μπαταριών S-400, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει εκεί.
«Χρειαζόμαστε πάνω από δύο μπαταρίες. Δυο, τρεις, πέντε… μέχρι να παράγουμε τις δικές μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε ένα ταραχώδες μέρος του πλανήτη, κυρίως λόγω του 10ετούς εμφυλίου στη γειτονική Συρία.
Η εναλλακτική των Patriot
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, εδώ και χρόνια υπάρχει ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για το σύστημα πυραύλων Patriot, με την Ουάσιγκτον να μην θέλει να υποχωρήσει στα τουρκικά αιτήματα για μεταφορά τεχνολογίας.
Η απόφαση για την προμήθεια των ρωσικών S-400 πυροδότησε μια ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον που έχει επιζήμιες συνέπειες σε άλλα θέματα και η κυβέρνηση Τραμπ κατέληξε να αποκλείσει την Άγκυρα από την ανάπτυξη του προηγμένου μαχητικού F-35.
ΟΙ ΗΠΑ αναφέρουν ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα μπορεί να συγκεντρώνει κρίσιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ πρόσφατα πρότειναν τους Patriot, ως μέρος μιας λύσης του αδιεξόδου, που περιλαμβάνει την προϋπόθεση η Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400. Μέχρι στιγμής η Αγκυρα έχει αρνηθεί, αναφέροντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αλλάξουν τη στάση της σε κρίσιμα θέματα άμυνας.
Η μάχη για τις εκλογές
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι συνεχίζουν να αποτελούν εναλλακτική για την Τουρκία, αλλά μια τέτοια προμήθεια δεν μπορεί να επιβληθεί στην Αγκυρα.
Η Τουρκία δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει τους S-400 που παρέλαβε πέρυσι, οδηγώντας κάποιους παρατηρητές να συμπεράνουν ότι ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει να βάλει την Τουρκία στο πολιτικό ναρκοπέδιο της μάχης του Τραμπ να επανεκλεγεί στις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια λύση αργότερα.
Ερντογάν και Πούτιν έχουν συνεργαστεί σε κάποια σημεία ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής, ωστόσο έχουν υποστηρίξει αντίθετες πλευρές, τόσο στη Συρία όσο και στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Ο Λευκός Οίκος αντιστάθηκε στην αυξανόμενη πίεση και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για την αγορά των S-400, καθώς η χώρα φιλοξενεί βασικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η διμερής νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων απαιτεί κυρώσεις.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η διαδικασία ενεργοποίησης των πυραύλων ήταν ακόμη σε εξέλιξη.