Οι ειδικοί εκτιμούν όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Ινδία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο μετά την Κίνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν γίνονται πολλά τεστ ώστε να προκύψει μία σαφής εικόνα για την εξάπλωση της πανδημίας. Πάντως για τον ιατρό Ρατζίβ Παρέκ, που εργάζεται σε κλινική στο Νέο Δελχί, το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στην αδιαφορία του κόσμου και στην απροθυμία του να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης: "Κάποια στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται και ο κόσμος νόμιζε ότι θα αρχίσουμε και πάλι να ζούμε όπως παλιά, χωρίς μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικά. Δεν έπρεπε να το επιτρέψουμε αυτό".
1.000 νεκροί μέσα σε μία ημέρα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό στην Ινδία. Μόνο την περασμένη Κυριακή οι αρμόδιες αρχές είχαν καταγράψει 1.000 νεκρούς. Φυσικά, δεν λείπουν και οι οδυνηρές επιπτώσεις για την ινδική οικονομία. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ κατά 23,9%. Οικονομολόγοι εκτιμούν, ότι σε ετήσια βάση η Ινδία απειλείται με τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1947, όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μ.Βρετανία. Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ινδία είχε επιβάλει γενικό λόκνταουν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τον Μάιο ο πρωθυπουργός Ναράντρα Μόντι ανακοίνωσε έκτακτο πακέτο βοήθειας, ύψους 266 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο κρατικές παρεμβάσεις για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις, αλλά και παροχή τροφίμων σε εκατομμύρια άπορους Ινδούς.
Έκκληση για "πειθαρχία" στους κανόνες
Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Μόντι, σύμφωνα με την DW, απέφυγε να σχολιάσει το θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων. Κάλεσε ωστόσο τους πολίτες να επιδείξουν "πειθαρχία" στην τήρηση των μέτρων πρόληψης και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ("δύο γιάρδες", δηλαδή σχεδόν δύο μέτρα). Τι γίνεται όμως με τα επίσης απαραίτητα τεστ; Ο γιατρός Αγιούς Μίταλ, που εργάζεται σε διαγνωστικό κέντρο για τον Covid-19 κάνει λόγο για έλλειψη συνεργασίας από τον ίδιο τον πληθυσμό. Πολλοί, υποστηρίζει, προσπαθούν να αποφύγουν το τεστ, για να αποφύγουν τις συνέπειες, αλλά και την κοινωνική απομόνωση, που θα επέφερε μία θετική διάγνωση. "Στην Ινδία ο Covid-19 θεωρείται ταμπού" λέει ο Αγιούς Μίταλ. "Αν βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό ένα μέλος της οικογένειας, τότε προφανώς θα έχουν νοσήσει και τα άλλα έξι μέλη της οικογένειας. Φοβούνται ότι θα τους αντιμετωπίσουν σαν να ανήκουν σε μία κατώτερη κάστα και δεν πάνε να κάνουν το τεστ. Αλλά μεταδίδουν τον ιό και σε άλλους..."
Κι όλα αυτά σε μία στιγμή που η Ινδία καταργεί, σταδιακά, τα περιοριστικά μέτρα. Από την 1η Σεπτεμβρίου ο κρατικός σχεδιασμός προβλέπει ότι αρχίζουν και πάλι τακτικά δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες, για παράδειγμα στο μετρό του Νέου Δελχί, με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. Επίσης, ανοίγουν και πάλι ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr