Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε «καλές» τις συζητήσεις στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο και πιστεύει ότι πρέπει η Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσει ο διάλογος.
Όπως είπε, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας να βρεθεί έδαφος για συζητήσεις με την Τουρκία και της επίδειξης της κοινής ισχύος στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Χαιρέτισε τις προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί λύση και είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να συμβάλει.
Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι του ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παρουσιάσει σειρά προτάσεων σε περίπτωση που δεν επιτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες. «Παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε σε γενικές γραμμές», είπε. «Μπορούμε να καταρτίσουμε λίστες με πρόσωπα, αλλά και περιουσιακά στοιχεία (π.χ. σκάφη), περιορισμούς στη χρήση λιμανιών και στις προμήθειες, μπορούμε να περάσουμε σε κυρώσεις για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που θεωρούμε παράνομες. Μπορούμε να πάρουμε οικονομικά μέτρα για συγκεκριμένους κλάδους. Να εστιάσουμε σε δραστηριότητες που θεωρούμε παράνομες», σημείωσε.
Ζήτησε να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των προβλημάτων με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα και τις δύσκολες και περίπλοκες σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας. Πρέπει να συζητήσουμε με την Άγκυρα για θέματα που εκκρεμούν, αλλά αυτή τη στιγμή το πιο πιεστικό είναι οι γεωτρήσεις και η παρουσία τουρκικών πλοίων στα ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των κυρώσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Μάας: Οι κυρώσεις θα πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι τεταμένες λόγω των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
Υπογράμμισε πάντως ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο εποικοδομητικός διάλογος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr