Στην ερώτηση της, η Πολωνέζα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, ορισμένες κυβερνήσεις είχαν προτείνει ότι η ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού που προκαλεί το COVID-19 μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για ένα «διαβατήριο ασυλίας» ή «πιστοποιητικό ελευθερίας από κίνδυνο» που θα επέτρεπε στον κάτοχο να ταξιδέψει ή να επιστρέψει στη δουλειά , υπονοώντας ότι προστατεύονταν από επανεμφάνιση.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 και έχουν αντισώματα προστατεύονται από τη μόλυνση για δεύτερη φορά, υπογράμμιζε η ευρωβουλευτής και ζητούσε να μάθει «Ποια είναι η θέση της Κομισιόν σχετικά με το «διαβατήριο ασυλίας» ή του «ανοσοποιητικού διαβατηρίου», όπως αποκαλούνται.
Με την σημερινή της απάντηση η Επίτροπος, δεν αφήνει κανένα, σχεδόν, περιθώριο, για ευρεία χρήση των «ανοσοποιητικών διαβατηρίων», ως «άμυνα» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, διαβεβαιώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι:
-Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό αναπτύσσουν αντισώματα μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, η μακροζωία της απόκρισης αντισωμάτων δεν έχει καθοριστεί. Η ποσότητα, η ποιότητα και η διάρκεια της ανθρώπινης ανοσοαπόκρισης στο COVID-19 είναι προς το παρόν ασαφής.
- Δεν υπάρχει αρκετή επιστημονική βάση για τη χρήση της ορολογίας ή άλλων ανοσοποιητικών δεικτών για τον προσδιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιες εγκαταστάσεις ή τη λήψη αποφάσεων για ταξίδια ή εργασία.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της κα Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.8.2020)
Η Επιτροπή γνωρίζει ότι ορισμένες χώρες εξετάζουν τη χρήση των λεγόμενων «διαβατηρίων ασυλίας» ή «διαβατηρίων υγείας» ως μέρος της άρσης των μέτρων περιορισμού. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συμβουλεύει ότι επί του παρόντος υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τη διαρκή ανοσία.
Στην Εκτίμηση Κινδύνου της 11ης Ιουνίου 2020, το ECDC δηλώνει ότι τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό αναπτύσσουν αντισώματα μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, η μακροζωία της απόκρισης αντισωμάτων δεν έχει καθοριστεί. Η ποσότητα, η ποιότητα και η διάρκεια της ανθρώπινης ανοσοαπόκρισης στο COVID-19 είναι προς το παρόν ασαφής. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη επικυρωμένων ορολογικών εξετάσεων που μπορούν να επιβεβαιώσουν την ανοσία στον ιό.
Ως συνέπεια της τρέχουσας γνώσης, δεν υπάρχει αρκετή επιστημονική βάση για τη χρήση της ορολογίας ή άλλων ανοσοποιητικών δεικτών για τον προσδιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιες εγκαταστάσεις ή τη λήψη αποφάσεων για ταξίδια ή εργασία.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν εξετάζει το ρόλο των λεγόμενων «διαβατηρίων ασυλίας» στην προετοιμασία για μελλοντικά κρούσματα της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσης προειδοποιήσει να μην χρησιμοποιεί πιστοποιητικά ασυλίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διερευνά αυτό το ζήτημα, θέτοντας πάντα επιστημονικά στοιχεία ως βάση για την πολιτική δημόσιας υγείας. Η Επιτροπή βοηθά επίσης τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις εθνικές αντιδράσεις στην πανδημία μέσω της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr