Κατά τον οίκο αξιολόγησης, η αναθεώρηση του outlook οφείλεται κυρίως στην εξάντληση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, στην αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής στα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αλλά και στο ευμεγέθες έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που προκαλείται εν μέρει από μια ισχυρή πιστωτική τόνωση –τα οποία έχουν ενισχύει τα ρίσκα εξωτερικής χρηματοδότησης.
Σημειώνει επίσης πως «οι πολιτικές πιέσεις, η περιορισμένη ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ένα ιστορικό βραδείας αντίδρασης σε γεγονότα, αυξάνουν τον κίνδυνο η πολιτική να συσφίγγεται ανεπαρκώς, συμβάλλοντας σε περαιτέρω εξωτερικές ανισορροπίες, αστάθεια της αγοράς και πιο ανώμαλη προσαρμογή».
Ο οίκος τονίζει πως οι μεγάλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας, που έχει υποτιμηθεί κατά 16% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Μάρτιο, έχει αποδυναμώσει την αξιοπιστία της πολιτικής.
Επίσης, τα μικτά αποθέματα ξένου συναλλάγματος (περιλαμβανομένου του χρυσού) της Τουρκίας μειώθηκαν σε 88,2 δισ. δολάρια στα μέσα Αυγούστου από 105,7 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019. Αυτή η πτώση σημειώθηκε παρά την τόνωση των 40,5 δισ. δολαρίων από τα επιπλέον swaps ξένου συναλλάγματος.
Η Fitch προβλέπει πως η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,9% φέτος, αλλά θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 5,4% το 2021 με τη στήριξη της ανάκαμψης των επενδύσεων και του τουρισμού, καθώς και της αύξησης των καθαρών εξαγωγών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr