Στην ερώτηση τους οι οκτώ ευρωβουλευτές υπογράμμιζαν στην Κομισιόν ότι «ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού στο Μπουγιουκετζελί (επαρχία Μερσίνης) αποτελεί έργο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο εντός της επιστημονικής κοινότητας και έχει προκαλέσει δημόσια ανησυχία, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής».
Πρόκειται για τους εξής ευρωβουλευτές:
Stelios Kympouropoulos, Anna-Michelle Asimakopoulou, Loucas Fourlas, Xavier Bellamy από την Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, Demetris Papadakis και Costas Mavrides από τους Σοσιαλιστές, Niyazi Kizilyürek και Nikolaj Villumsen από την Ομάδα της Αριστεράς.
Ζητούσαν δε από την Κομισιόν να τους πληροφορήσει:
-Με δεδομένο ότι η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, οφείλει να υιοθετήσει το ενωσιακό κεκτημένο, έχει δεσμευθεί να προσχωρήσει στην Κοινή Σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης του αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και στη Σύμβαση του Έσπο;
-Ποια είναι τα πορίσματα των τεχνικών συνεδριάσεων που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής σχετικά με την ασφάλεια του έργου; Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση, πότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επικείμενη τεχνική συνεδρίαση για το Ακουγιού;
Με την σημερινή της απάντηση η Επίτροπος αποφεύγει επιμελώς ν’ αναφερθεί στην επικινδυνότητα κατασκευής ενός πυρηνικου σταθμου σε σεισμογενή περιοχή, αναγνωρίζει στην Τουρκία το κυριαρχικό δικαίωμα (ως Τρίτη χώρα) ν’ αποφασίσει εάν και που θα κατασκευάσει πυρηνικους σταθμούς και αναφέρεται στις «δεσμεύσεις» (sic) που έχει αναλάβει η Τουρκία, για την διατήρηση της πυρηνικής ασφάλειας.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου, στην οποία διαφαίνεται μία επικίνδυνη ανοχή, έναντι των όσων απεργάζεται η Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε σεισμογενή περιοχή.
Απάντηση της κ. Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.8.2020)
«Οι τρίτες χώρες έχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζουν εάν και πού θα κατασκευάσουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εντός της επικράτειάς τους. Ωστόσο, η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, θα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ενωσιακό κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας .
Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού θίγεται τακτικά στις σχετικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.
Η Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τη διαδικασία πυρηνικών δοκιμών αντοχής στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού. Η Τουρκία δεσμεύτηκε το 2011 να πραγματοποιήσει, εθελοντικά, πυρηνικές δοκιμές αντοχής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας (ENSREG) .
Η Τουρκία έχει υποβάλει την εθνική της έκθεση πυρηνικών δοκιμών αντοχής για αξιολόγηση από ομοτίμους, εμπειρογνώμονες της ENSREG .
Η Επιτροπή εξακολουθεί επίσης να παροτρύνει την Τουρκία να καταστεί μέρος των συμβάσεων του Espoo και του Aarhus.
Στην Τουρκία, οι διαδικασίες διασυνοριακών διαβουλεύσεων για σχέδια, προγράμματα και έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε άλλη χώρα δεν είναι ευθυγραμμισμένες με το κεκτημένο της ΕΕ.
Η θέση που υποστηρίζεται επανειλημμένα από την Τουρκία είναι ότι θα συμπεριλάβει τις διατάξεις για τις διασυνοριακές επιπτώσεις της οδηγίας σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) και της οδηγίας σχετικά με τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εθνική της νομοθεσία και θα προσχωρήσει στη σύμβαση Espoo δύο έτη πριν από την ημερομηνία της προσχώρησής της στην ΕΕ.
Εκφράζονται επίσης ανησυχίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας για τη μεταφορά άλλων διατάξεων της οδηγίας ΕΠΕ, καθώς και για άλλα ζητήματα. Η Τουρκία έχει επίσης αναφέρει ότι συνεχίζονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την επικύρωση της κοινής σύμβασης για την ασφάλεια διαχείρισης του αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων.»
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr