Αυτό αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα του The Atlantic, το οποίο αναλύει λεπτομερώς πώς τα καθημερινά τεστ κορονοϊού μπορούν σταδιακά να κάνουν τους πολίτες, στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, αυτόνομους απέναντι σε ένα δυνητικό εμβόλιο, το οποίο είναι αβέβαιο πότε θα ανακαλυφθεί.
Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν λιγότερα τεστ Covid-19 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα χειροτερεύει.
Όπως επισημαίνει το The Atlantic, τα τεστ επιτρέπουν στους πολίτες να κάνουν το βασικό τους καθήκον στον έλεγχο της επιδημίας: Να βρεθούν οι ασθενείς και να απομονωθούν από το σύνολο. Όταν τα τεστ είναι επαρκή, μπορούν να αντιμετωπίσουν και τον φόβο της μετάδοσης, καθώς θα έχει ηρεμήσει το κοινωνικό σύνολο. Αυτή η λύση ίσως ηρεμήσει το πλήθος των ανήσυχων πολιτών, που περιμένουν το πολυπόθητο εμβόλιο σαν τον… Μεσσία.
«Το μόνο πράγμα που κάνει τη διαφορά σε μία οικονομία είναι η δημόσια υγεία και το μόνο πράγμα που κάνει τη διαφορά στη δημόσια υγεία είναι οι δοκιμές», τόνισε ο Simon Johnson, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τον Michael Mina, καθηγητή επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι ΗΠΑ πρέπει να παράγουν μαζικά αυτά τα φθηνά και ανθεκτικά τεστ κορονοϊού -σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, απαιτούν μόνο δείγμα σάλιου- σε ποσότητες δεκάδων εκατομμυρίων κάθε μέρα. Αυτά τα τεστ, τα οποία μπορούν να δείξουν αποτέλεσμα σε 15 λεπτά ή λιγότερο, πρέπει να είναι πανταχού παρόντα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
«Αρνητικό τεστ ίσον πρόσβαση στη δημόσια ζωή. Θετικό τεστ ίσον επιστροφή στο σπίτι», τονίζει χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, ο Mina θέλει να γίνονται δοκιμές σχεδόν σε όλους, σχεδόν καθημερινά.
Βέβαια, όσο τα τεστ μειώνονται, ολόκληρο το ιατρικό σύστημα υποφέρει. «Η πρόκληση είναι σαφής: Χρειαζόμαστε έναν τεράστιο αριθμό από τεστ Covid-19», αναφέρει.
«Δεν υπάρχει τεχνικό εμπόδιο σε αυτό το όραμα. Υπάρχει μόνο έλλειψη πολιτικής βούλησης» δηλώνει απογοητευμένος ο Mina, τονίζοντας πως η απάντηση είναι τόσο κοντά και τόσο εφικτή, αλλά δεν είναι ακόμη κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει.
«Ας κάνουμε μία dream team σε αυτόν τον τομέα, να πληρώσουμε ό,τι χρειάζεται να πληρώσουμε, να επενδύσουμε δισεκατομμύρια δολάρια στις έρευνες και τα τεστ και να κάνουμε μια δοκιμαστική εργασία, όταν θα είναι εφικτό», προσθέτει ο Mina.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr