O Tούρκος πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.
«Δεν εποφθαλμιούμε κανέναν, αλλά δεν εκχωρούμε και σε καμία άλλη χώρα τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρόσθεσε, όμως, πως «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν κυνηγά περιπέτειες».
Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν σημείωσε: «Έχουμε δηλώσει ότι καμία ξένη εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις με τη βοήθεια μιας χώρας που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο, η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος προσπαθούν να αγνοήσουν τη νοοτροπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλώ ειλικρινά. Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν».
Έθεσε επίσης και μία διεκδίκηση της Τουρκίας σημειώνοντας πως «το Oruç Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί (σ.σ.: Καστελόριζο), το οποίο απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική και κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων km2».
Προφανώς, οι σημερινές συνομιλίες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την "απεμπλοκή" στην ανατολική Μεσόγειο και το αν τελικά θα ξεμπλοκάρει η δυνατότητα διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο βέβαια, ο Ερντογάν φέρεται να ζητά γενικευμένο διάλογο για την ανατολική Μεσόγειο με όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο με την Ελλάδα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr