Αγνοώντας γεγονότα, όπως η εγκατάσταση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ομοιάζει να κάνει «κακής ποιότητας χιούμορ», υποστηρίζοντας ότι «Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της για την Τουρκία και άλλων μέσων που έχει στη διάθεσή της.»
Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ωστόσο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, έθετε επί τάπητος τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούσε από την Κομισιόν να αναφέρει τις άμεσες ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί, για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τουρκικές παρανομίες.
Δυστυχώς, στην σημερινή του απάντηση ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναλώνεται στην περιγραφή των όσων έχει ζητήσει η ΕΕ από την Τουρκία καθώς και των όσων αναμένει (sic) από την γείτονα χώρα, χωρίς να αναφέρει ούτε ένα μέτρο συμμόρφωσης που ενδέχεται να λάβει κατά της Τουρκίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12.8.2020)
Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του Μαρτίου 2016 και έχει τονίσει επανειλημμένα αυτές της τις προσδοκίες —πλέον πρόσφατα στη συνεδρίαση των Προέδρων της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στις 9 Μαρτίου 2020 και κατά την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου 2020.
Πιο πρόσφατα, η ΕΕ επανέλαβε τη θέση της για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Μαΐου 2020, η οποία είχε οριστεί με σαφήνεια σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως στα συμπεράσματα του Ιουνίου 2019 και του Οκτωβρίου 2019.
Στις 11 Νοεμβρίου 2019 το Συμβούλιο ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου η οποία επιβάλλει τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα σε δύο πρόσωπα.
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για τον διάλογο. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει. Δυστυχώς, οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γεννώνται από τα νησιά.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία και άλλων μέσων που έχει στη διάθεσή της.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr